SHARING IS CARING: BESPAAR DOOR TE DELEN

besparen door delen sharing caring

Heb je soms ook het gevoel dat je als gezin veel geld besteedt aan dingen die je eigenlijk bijna nooit nodig hebt? Je bent niet de enige. Precies dit is de reden dat de ‘deeleconomie’ tegenwoordig zo populair is: in plaats van iedereen zijn eigen bezit, delen we spullen met elkaar, waardoor we met zijn allen veel geld uitsparen én het milieu minder belasten. Er zijn tal van handige platformen en initiatieven die het mogelijk maken, van het delen van auto’s, huizen, tot die partytent die je nodig hebt voor het kinderfeestje! Maarre, wel zelf ook meedoen met delen!

Lenen van je buren (ook die je nog niet zo goed kent)

Er zijn van die spullen die je af en toe heel hard nodig hebt, maar de rest van het jaar stof staan te verzamelen in de schuur of kast. Partytenten, hogedrukreinigers, statafels, boormachines, maar ook gezelschapsspellen en gourmetsets: de lijst is eindeloos.

Vaak probeer je zulke dingen te lenen van een familielid of vriend voor de keer dat je het nodig hebt, zodat je zelf niet de portemonnee hoeft te trekken. Maar zou het niet handig zijn als je het gewoon kunt lenen van je buren (ook als je die eigenlijk helemaal niet zo goed kent)? Met Peerby kun je gemakkelijk een oproep plaatsen. Andere Peerby’ers bij jou in de buurt, krijgen per e-mail een berichtje van je zoekvraag en voor je het weet kun je een straat verderop die partytent gaan lenen voor het kinderfeestje dat dreigt te gaan verregenen. Exra pluspunt: je leert je buurtgenoten meteen beter kennen.

bespaar door te delen

Is die (tweede) eigen auto wel nodig? Het kan ook anders!

Nog niet zo lang geleden was een eigen auto een statussymbool. De laatste jaren zien we dat steeds meer mensen niet meer zo nodig een eigen auto hoeven te hebben. Niet zo gek ook: een auto kost een hoop geld, denk maar aan aanschaf, afschrijving, APK, onderhoud, belasting, verzekering en benzine. En de meeste kosten lopen ook door als de auto stil staat. Zeker huishoudens met een tweede auto kunnen zich eens afvragen of dat wel nodig is: een eigen (tweede) auto? Want, als je op pad wilt, alleen of met de kids, zijn er zat alternatieven!

Je kunt natuurlijk met het openbaar vervoer op weg. Met de kinderen in de trein kan zelfs een uitje op zichzelf zijn! Onze tip: check de website www.treinreiziger.nl/reizen/kortingsacties voor actuele aanbiedingen. Iedere week zijn er wel ergens goedkope treinkaartjes aan te schaffen. Let wel op: vaak kun je niet in de spits reizen met deze kaartjes.

Maar wat dan als je toch echt een auto nodig hebt? Hier laat de deeleconomie zich weer gelden: Met Blablacar bijvoorbeeld kun je ritten delen met mensen die ook onderweg zijn van punt a naar punt b. Handig voor je eigen reisje, maar als je met het hele gezin op pad wil, is het waarschijnlijk fijner om toch een eigen auto te hebben, al is het maar voor die ene dag. Huurauto’s zijn vaak duur en een hoop gedoe. Je zou gebruik kunnen maken van Greenwheels (auto’s bij jou in de buurt die je kunt huren met je OV-chipkaart), maar wist je dat je ook auto’s kunt huren van particulieren? Via Snappcar verhuren mensen hun auto als ze ‘m zelf niet nodig hebben. Grote kans dat bij jou in de buurt zo een aantal auto’s te huur staan. En als je toch je eigen auto wilt aanhouden, dan kun je het natuurlijk ook andersom doen: verhuur je auto via Snappcar op de momenten dat je ‘m zelf niet nodig hebt. Maak je misschien zelfs nog winst op je auto!

Op vakantie in het huis van iemand anders

Je zult vast wel gehoord hebben van Airbnb, of misschien heb je er zelf al eens gebruik van gemaakt. Via Airbnb verhuren particulieren (een deel van) hun eigen huis. Tegenwoordig zitten op Airbnb ook veel professionele verhuurders, maar je kunt ook zomaar in een huisje terecht komen waar de eigenaar normaal gesproken zelf woont. Qua kosten ben je meestal voordeliger uit dan bij een hotel en als je met het hele gezin op vakantie bent is het ook fijn om in een ‘echt huis’ te zitten! Ook hier geldt weer: het kan ook andersom: je kunt een aardig zakcentje bijverdienen door je huis, of een kamer, te verhuren via Airbnb. Maar, waarschijnlijk wil je niet zomaar ‘vreemden’ in huis halen, zeker niet als je zelf thuis bent met je kinderen.

Misschien is huizenruil de ideale oplossing voor jou: ruil voor een korte periode van huis met mensen uit een ander land, regio of stad. Huizenruil is sterk in opkomst, juist ook bij gezinnen. Via diverse aanbieders kun je op vakantie in het huis van een andere gezin, terwijl zij tegelijkertijd in jouw huis zitten. Doordat je gebruik maakt van elkaars huis is er bijna vanzelfsprekend sprake van wederzijds vertrouwen: je gaat met elkaars spullen om alsof het je eigen spullen zijn. Bij de meeste platformen betaal je een vast jaarlijks bedrag en kun je zo vaak van huis ruilen als je wilt (mits je een ruilpartner vindt natuurlijk).

Interesse in huizenruil? Je kunt bijvoorbeeld eens kijken op:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.