9 TIPS OM JE KIND TE LEREN OMGAAN MET GELD

tips kind leren omgaan geld

Als ouder wil je je kind goed voorbereiden op zelfstandigheid in de toekomst. Als het op geld aankomt, is het belangrijk dat je kind hiermee leert omgaan. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al jong hebben leren omgaan met geld het later financieel beter doen. Vooral tussen de 6 en 12 jaar wordt hiervoor de basis gelegd. Wil jij je kind goed voorbereiden op financiële zelfstandigheid? Met de volgende tips helpen we je op weg.

Tip 1: Geef je kind zakgeld

Zodra je kind kan tellen (vanaf ongeveer 6 jaar), kun je beginnen met het geven van zakgeld. Start met een klein bedrag en praat met je kind over wat het ermee mag en kan doen. Vraag geen tegenprestatie voor het geven van zakgeld. Zakgeld is namelijk geen loon. De bedoeling is dat je kind ongedwongen in alle vrijheid zelf kiest hoe het zijn/haar zakgeld wilt uitgeven. Het gaat om het zelfstandig maken van keuzes. Je kind leert zo door te doen. En het krijgt op deze manier een goed inzicht in de waarde van geld. Als je kind 12 jaar of ouder is, kun je ook kleedgeld gaan geven.

Tip 2: Bepaal de hoogte van het zakgeld

De hoogte van het zakgeld is voornamelijk afhankelijk van hoeveel je zelf te besteden hebt. Als je kind wat ouder is, speelt ook mee wat je kind van het zakgeld moet betalen. Als het zakgeld bijvoorbeeld ook bedoeld is om kleren van te kopen, dan is het bedrag ook hoger. Betrek je kind bij het bepalen van het bedrag. Kijk eens op Nibud.nl voor een leidraad. Geef steeds op een vaste dag het zakgeld. Je kind weet dan waar het aan toe is en kan alvast uitkijken naar het volgende zakgeld moment. In de leeftijd tot 12 jaar is eens per week zakgeld geven het meest gebruikelijk. Bij oudere kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar eens per maand. Lees dan ook eens: 9 tips bij het maken van geldafspraken met je puber.

Tip 3: Laat je kind fouten maken

Als ouder wil je je kind graag beschermen. Maar de beste manier om te leren omgaan met geld is om je kind door schade en schande wijs te laten worden. De les van een kleine foute uitgave, als je kind jong is, maakt hem of haar de rest van het leven alert. Dit kan voorkomen dat je kind later fouten maakt. Dan zijn de gevolgen vaak veel groter, omdat het om grotere bedragen gaat.

Tip 4: Leer je kind sparen

In de financiële opvoeding is het ook belangrijk om behoeftes uit te kunnen stellen. Door te sparen, leert je kind begrijpen dat niet alles direct te koop is. Maar dat je voor bepaalde (dure) spullen eerst een tijdje geld opzij moet zetten. Vooral jonge kinderen hebben moeite met sparen en geven hun zakgeld vaak direct uit. Probeer samen met je kind een concreet en realistisch spaardoel te bedenken. Iets dat binnen een paar weken van het zakgeld te kopen is. Bekijk samen regelmatig hoeveel er al is gespaard en hoe lang het nog duurt voordat het artikel gekocht kan worden.

>> Lees ook eens dit artikel: Jongvolwassenen en schulden.

Tip 5: Geef voorbeelden in de praktijk

Neem je kind mee met boodschappen doen of met winkelen. Laat je kind weten wat je budget is en laat zien wat je daarvoor kan kopen. Als je met contant geld betaalt, ziet je kind beter de waarde van geld. Laat je kind ook zien dat er prijsverschillen zijn in winkels. Een rekening die binnenkomt en die je betaald is ook een praktijkvoorbeeld. Vertel je kind af en toe eens hoeveel iets kost.

Tip 6: Maak je kind weerbaar tegen reclame

Kinderen hebben steeds meer te besteden. Het begint met een paar euro, maar een 15-jarige geeft al gauw 100 euro per maand uit. De reclamewereld ziet ze dan ook als een makkelijke prooi. Overal is reclame: op televisie, op internet, in Social Media, in online games, in tijdschriften en apps. Je kind kan er niet omheen. Leer je kind de reclamewereld te doorzien. Wijs ze op de trucjes die reclamemakers toepassen om hun product mooier en beter voor te stellen dan dat het is. Je kind moet het geld uitgeven aan dingen die het zélf leuk of belangrijk vindt. En het moet natuurlijk binnen het budget passen.

Tip 7: Open een bankrekening voor je kind

Ook het openen van een bank- of girorekening is een uitstekende levenservaring voor kinderen. Het leert omgaan met een eigen rekening, pincode, bankpasje, het storten van bijvoorbeeld verjaardagsgeld, ontvangen van geld en het doen van betalingen. Leer je kind discipline bij het checken van de (digitale) afschriften, het veilig bewaren van de pincode en het omgaan met een bankpasje. Vanaf 12-jarige leeftijd is een eigen rekening zeker aan te bevelen.

Tip 8: Laat je kind eens bij jou lenen

Lenen is niet per definitie verkeerd. Een lening moet alleen binnen het budget passen. Later krijgt je kind ook te maken met lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een studieschuld of een hypotheek. Het is dus belangrijk dat je je kind leert wat verantwoord lenen is. Dat betekent van tevoren nadenken hoe lang en hoeveel er afbetaald moet worden, en of dat kan binnen het budget. Vul eens het spaargeld van je jong kind aan om iets vooruit te kopen, door geld te lenen aan je kind. Het kind kan dan de schuld “aflossen” met toekomstig zakgeld. Zo leert je kind dat er niet zo iets is als gratis geld. Uiteindelijk moet alles terugbetaald worden. Als je puber een bijbaantje heeft, kun je bij het lenen van geld, samen een begroting maken. Kijk hiervoor eens op Nibud.nl/scholieren. Wil je geld voor je kind bij een bank lenen, doe dit dan gecontroleerd. Leer je kind zien wat de financiële gevolgen zijn van een lening en wat de verplichtingen zijn. Leer het dus wat verantwoord lenen is binnen het beschikbare budget. En maak ook nu samen een begroting.

Tip 9: Geef je kind een goed voorbeeld

Een kind leert door een ouder na te doen. Als je kind ziet dat er thuis veel en gemakkelijk gekocht wordt, kan de indruk ontstaan dat er onbeperkt geld uitgegeven kan worden. Vertel je kind over schulden en leningen. Niet om ze bang te maken, maar om ervoor te zorgen dat ze er bewust van worden.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.