14 TIPS OM EEN DURE DECEMBERMAAND TE OVERLEVEN

tips dure decembermaand overleven

Hoe kun je december toch betaalbaar houden, zodat je in januari niet met een financiële kater zit? De laatste maand van het jaar, een feestelijke maar ook dure maand. Cadeautjes, feestkleding, uitgebreid tafelen, feestelijke inrichting van het huis, het hoort er allemaal bij! Juist in deze feestmaand willen we onbezorgd genieten. Van elkaar, het gezin, familie en vrienden. Een goede reden om onze onderstaande 14 bespaartips eens door te lezen. Want er zijn genoeg mogelijkheden om volop van december te genieten en het toch betaalbaar te houden!

Tip 1: Bedenk en regel alles op tijd

Bedenk en regel alles ruim van te voren. Hierdoor heb je de gelegenheid om spullen te verzamelen, in de aanbieding te kopen of zelf te maken. Ook voorkom je hiermee veel regelstress vlak voor het feest.

Tip 2: Wees creatief

Maak zelf cadeaus, kerstkaarten en versieringen voor in huis. Betrek de kinderen bij het zelf maken. Beschilder samen glazen waarin een theelichtje kan en bak kerstkransjes of brooddeegfiguurtjes voor in de kerstboom. Maak samen een mooie kerstkrans of een kerststukje en knutsel eigen originele kerstkaarten. Wanneer je ruim van te voren begint is dit een leuke manier om geld te besparen!

Tip 3: Vergelijk de prijzen

Vergelijk de prijzen van de aankopen die je wilt doen. Op internet is dit zo gebeurd en het kan al snel vele tientallen euro’s opleveren. Bijvoorbeeld op Prijsvergelijk. Ook via internet bestellen is vaak makkelijk en het bespaart je tijd en reisgeld.

Tip 4: Lees de folders voor acties

Let op acties en aanbiedingen in de folders. Als je ruim van te voren weet wat je wilt, kun je de aanbiedingen in de gaten houden. Er zijn ook ontzettend veel acties waarbij je korting krijgt of voor iets kan sparen.

Tip 5: Vergeet niet: het gaat om de beleving!

Probeer Sinterklaas en kerst zoveel mogelijk te vieren in de traditie. Het gaat erom dat jullie samen gezellige dagen hebben, niet om hoe duur de cadeaus wel niet zijn. Laat dit je kinderen ook duidelijk weten. Wat kun je jezelf nog herinneren van de Sinterklaas- en kersttijd? Waarschijnlijk niet de peperdure cadeaus, maar de gezelligheid en spannende avondjes.

Tip 6: Koop feestkleren verstandig

Koop de basiskleren zo dat ze na de feestdagen ook nog goed te dragen zijn. Met mooie ‘glamour’ accessoires kun je de kleren heel feestelijk maken.

Tip 7: Geef een tegoedbon als cadeau

Geef een zelfgemaakte tegoedbon voor een gratis dagje samen uit. Juist het samen met elkaar iets doen, vinden kinderen, maar ook volwassenen heel leuk. Met de kids bijvoorbeeld een dagje naar de kinderboerderij, een wandeling maken in het bos of in de stad naar de mooie kerstversiering kijken.

Tip 8: Koop slim of ruil leuke cadeaus

Koop niet alleen speelcadeaus, maar ook nuttige cadeaus. Denk bijvoorbeeld aan een vrolijke sjaal of hippe pyjama die je kind toch nog nodig had, dan sla je twee vliegen in één klap. Ga ook eens kijken voor cadeautjes in de Kringloopwinkel, Wereldwinkel of op een bazaar. Je kan hier vaak hele leuke aankopen doen. Sommige artikelen zitten vaak nog nieuw in de verpakking. Je kunt ook speelgoed ruilen. Vaak heb je nog voorleesboeken, spelletjes, of ander speelgoed liggen wat niet meer gebruikt wordt, maar nog wel in een prima conditie is. Ruil dit met familie of vrienden, zodat jullie allebei ‘nieuwe’ cadeaus hebben voor pakjesavond.

Tip 9: Geniet thuis van een zelfgemaakt feestmaal

Uit eten kost meer geld dan thuis van een zelfgemaakt diner genieten. Vaak is het met de feestdagen ook nog eens overal heel druk. Het is dan thuis meer een gezellig samen zijn met je gezin, familie en vrienden dan in een restaurant. Spreek ook eens af dat iedereen één gang of gerecht maakt.

Tip 10: Bezoek Sinterklaas

Ga op bezoek bij Sinterklaas. Ga naar de intocht of andere plekken waar de (hulp)Sint zich laat zien. Het is heel leuk om dit samen met je kind te beleven. En vaak worden daar ook kleine cadeautjes of snoepgoed uitgedeeld.

Tip 11: Gebruik de schoenkalender

Gebruik een kalender voor het schoentje zetten, deze vind je heel gemakkelijk op internet. Spreek met je kind af wanneer het de schoen mag zetten. Bijvoorbeeld elke zaterdagavond vanaf de aankomst van Sinterklaas.

Tip 12: Zet de schoen in de supermarkt

Laat je kind het schoentje in de winkel zetten. In veel supermarkten mogen kinderen gratis hun schoen zetten en wordt hun schoen gevuld met een leuk cadeautje of wat snoepgoed.

Tip 13: Splits cadeaus op

Kinderen krijgen graag meerdere cadeautjes. Het uitpakken is immers ook heel leuk! Heb je een cadeau wat uit meerdere onderdelen bestaat? Maak daar dan losse pakjes van.

Tip 14: Spreek een budget af

Wanneer je kinderen wat ouder worden en jullie elkaar of met de hele familie cadeautjes gaan geven, is het verstandig om een budgetafspraak te maken. Spreek af wat het maximale bedrag is dat iedereen mag besteden.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.