DE PERIKELEN VAN EEN DREUMES

Zo’n drie jaar terug schreef ik eens met een knipoog een blog over de driftbuien van Fons. Hij was toen een manneke van anderhalf en kon, zoals het een anderhalfjarige betaamt, nogal pissig worden als hem iets niet lukte. En lol dat ik erom had! Vergoelijkt sprak ik over kleine, gelukkig kortdurende dramaatjes. En ik had de overtuiging dat dit alles zo makkelijk in de hand te houden was door mijn uiterst sublieme vaardigheden als moeder.

En toen kregen we een meisje. Dat is wel even heel andere koek. Bij ons dametje zijn driftbuien echt een serieuze business! Sowieso zit ze een stuk sneller op de kast, maar voor je het weet heb je ook een mep in je gezicht te pakken! En dan die huilbuien als ze haar zin niet krijgt! Bij Fons kon ik erom lachen en zag ik goed het verschil tussen echt en gefrustreerd verdriet. Maar bij Jans? Hartverscheurend is het, telkens weer. Waardoor ik me als moeder eerder een loeder voel als ik besluit haar even te negeren. En ze houdt het nog langer vol ook, en als het écht niet mee zit, komt ze aan mijn been hangen. Kortom, het valt allemaal niet mee!

Maar goed, gelukkig weet ik nog steeds waar al dat gedrag vandaan komt en als een laatste strohalm houd ik me daaraan vast. Onze kleine dreumes is namelijk druk bezig haar grenzen af te tasten. In haar kleine wereldje is zij de allerbelangrijkste persoon en dan valt het niet mee om te ontdekken dat je als allerbelangrijkste persoon geen onbeperkte mogelijkheden hebt! Bedenk daar ook nog eens bij dat je nog niet kunt praten, en dus niet kunt uitleggen wat je wil (als je dat zelf al weet…). Dan heb ik er best begrip voor dat ons driftkikkertje af en toe uit haar slofjes schiet.

Wat kun je nou doen als je lieve dreumes in een driftbui schiet? Ik deel graag mijn vijf gouden regels met jullie:

  • Regel nummer 1: blijf zelf kalm! Terug schreeuwen of petsen werkt alleen maar averechts en je geeft er een verkeerd voorbeeld mee. Accepteren dat je kindje even héél erg boos is, is het halve werk.
  • Een driftbui heeft meestal een duidelijke oorzaak. Ga na of je die oorzaak kunt vinden en vertel aan je kindje waarom hij of zij even boos is.
  • Zeg er ook bij dat boos zijn best wel even mag en laat hem of haar even zijn gang gaan zonder er al te veel aandacht aan te schenken.
  • Wanneer Jans om zich heen gaat maaien, zorg ik dat ze zichzelf of anderen niet kan bezeren, door haar even ergens anders neer te zetten (in dezelfde ruimte als ik!)
  • Als je kindje gekalmeerd is, geef je hem of haar een dikke knuffel en ga je weer door waar je mee bezig was.

Tot slot is het misschien overbodig om te zeggen dat je een flinke portie geduld nodig hebt. Op een dag kunnen er namelijk tientallen redenen zijn om op de grond gaan liggen krijsen. En ik moet eerlijk bekennen dat ik na een lange werkdag ook niet meer volledig in staat ben om helemaal zen de driftbuien van Jans in goede banen te leiden. Maar, met mijn vijf gouden regels kom ik een heel eind. Ik hoop jullie ook!

Ben je benieuwd wat Nicole drie jaar geleden schreef over de driftbuien van Fons? Lees hier haar oude blog!

Over Nicole Bijnen-van Montfort
Over Nicole Bijnen-van Montfort

Leeftijd: 33 jaar

Gezin: Getrouwd met Floris (41), zoon Fons (4) en dochter Jans (1,5).

Beroep: Pedagoog

Hobby’s: CrossFit, ons moestuintje, muziek maken en kinderkleding maken.

Opvoedmotto: Elk kind is competent; kijk naar je kind, volg zijn tempo en geniet!

Quote van de week: “Piemel, piemel, piemeltje!!!!”Mijn ultieme mama-geniet-moment: ’s avonds in mijn grote bed met mijn twee mannetjes slapend naast me en een kop thee in mijn handen, tutjes die zachtjes op en neer gaan: heerlijk!

Als pedagoog begin ik in januari aan een nieuwe uitdaging op een speel-leercentrum. Daar zal ik kinderen begeleiden en mede vormgeven aan de groepen volgens de visie van Emmi Pikler. In het kort staan we voor vrije beweegontwikkeling en respectvolle verzorging van het kind. Het runnen van mijn gezin naast mijn werk, vind ik soms erg pittig, maar gelukkig meestal ook heel gezellig! Als deskundige in de opvoeding loop ook ik vaak tegen moeilijke situaties aan en ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen met andere ouders. Daarom zal ik regelmatig met een blog verschijnen op cjg043.nl!

Veel leesplezier!

Nicole

 

Blogs van Nicole

MEER INFORMATIE