DE ROTS EN WATER TRAINING DOOR DE OGEN VAN EEN DEELNEMER

In gesprek met Mick
In gesprek met MickDeelnemer Rots en Water training

We zijn op bezoek bij Mick (11 jaar), die onlangs heeft deelgenomen aan de Rots & Water training. Van zijn moeder horen we dat het Mick het toch wel een beetje spannend vindt, zo’n interview! “Ze komen toch niet met de camera?”, had Mick die ochtend nog bezorgd aan zijn moeder gevraagd. Van die spanning zien we echter maar weinig terug als we met Mick in gesprek gaan over de Rots en Water training. Hij vertelt honderduit!

Waarom heb jij de Rots en Water training gedaan?

“Nou eigenlijk was het aangevraagd door juf, om mezelf rustig te houden en niet snel kwaad te worden als iemand me uitdaagt. Dat ik niet lokaas voor hem word, dat hij me dan kan pesten”. De moeder van Mick licht toe: “Mick is geen ruziemaker, maar Mick wil bij een groep horen die hem er niet bij wil hebben. Daar kan Mick zich erg boos over maken en dan gaat het wel eens mis”.

Wat deden jullie bij de Rots en Water training?

“Ik ben 10 lessen geweest en we hebben heel veel verschillende dingen gedaan. Tikkertje, maar ook een spelletje waarbij een ander kind op je af kwam lopen en je heel hard ‘stop’ moest zeggen als je voelt ‘dat is mijn grens’. Ook hebben we een spelletje gedaan waarbij je op een bepaald teken hard in een kussen mocht slaan. Bij de laatste les mochten alle mama’s van alle kinderen erbij”.

rots en water training weerbaarheid kinderen

Wat vond je van de Rots en Water training?

“Ik heb het wel leuk gevonden. Er waren ook leuke kinderen. Er waren geen kinderen die me gingen pesten”. De moeder van Mick vult aan: “het was inderdaad een leuke groep, ze konden het goed vinden samen. En het waren allemaal verschillende kinderen. Mick verweert zich bijvoorbeeld op een verkeerde manier, maar er waren ook kinderen die zich helemaal niet konden verweren en direct gingen huilen wanneer er iets gebeurde op de speelplaats. Ook kwamen de kinderen uit verschillende wijken”.

Wat vond je het leukst?

“Het leukste vond ik eigenlijk toch tikkertje. En ook voor de les begon, mochten we rond rennen van de juf zodat we onze energie kwijt zouden raken en we ons daarna beter konden concentreren. Daar hebben we ook oefeningen voor gedaan. Door met je blote voeten contact te maken met de grond en dan in een bepaalde houding te gaan staan. Maar dat vond ik wel een beetje zweverig!”, voegt Mick daar lachend aan toe. “Ook moesten we een bepaalde plek in de ruimte kiezen en ons daarop concentreren”.

Wat heb je geleerd door de Rots en Water training?

“Dat ik rustig moet blijven als kinderen me kwaad proberen te maken en me beginnen uit te dagen. Vroeger zou ik dan kwaad zijn geworden”. En wat doe jij als je kwaad wordt? “Dat wil je liever niet horen!”, grapt Mick. “Wat ik nu doe als kinderen me uitdagen? Tot 10 tellen, stop zeggen of weglopen!”.

“Wat ik nu doe als kinderen me uitdagen? Tot 10 tellen, stop zeggen of weglopen!”.

Is Mick veranderd door de training?

“Als ik eerlijk ben niet”, beantwoordt Micks moeder deze vraag. Mick onderbreekt zijn moeder licht verontwaardigd: “jawel, maar dat is omdat jij er niet bij bent!”. Micks moeder legt uit: “de training was eigenlijk voor school bedoeld, zij hebben erom gevraagd. Jullie zouden dus eigenlijk aan Micks juf moeten vragen of zij verschil merkt. Hier thuis merk je het niet zo, maar dat is ook anders. Het belangrijkste vind ik dat Mick zelf aangeeft dat hij er iets aan heeft gehad”.

Zou je de Rots en Water training ook aan andere kinderen aanraden?

“Heb ik al gedaan, in de klas! We hebben een briefje van Rots en Water in de klas gekregen en toen heb ik tegen sommige kinderen gezegd dat ik daar naar toe ga”.

Interesse in de Rots en Water training?

Ben je na het lezen van dit interview nieuwsgierig geworden naar de Rots en Water training? Wil je je kind ook aanmelden voor een training? Neem eens een kijkje op onze aanmeldpagina voor cursussen. Op deze pagina kun je je kind onder andere aanmelden voor de Rots en Water training voor kinderen van 6-8 jaar en de Rots en Water training voor kinderen van 8-12 jaar. Deze cursussen worden sinds de zomer van 2019 kosteloos aangeboden door de Maastricht-Heuvelland gemeenten.