MOEILIJK HÈ, OPVOEDEN?

Heb jij dat nou ook, dat je het zoveel vindt allemaal? Je bent naast moeder, ook nog eens partner, vriendin, dochter, schoondochter en collega. Via social media word je bestookt met berichten over hoe je wel of niet moet leven, wat je wel of niet mag eten en hoe je het beste je kind kunt opvoeden. Dan is het vaak moeilijk om daar je eigen weg in te vinden en te bepalen wat jij belangrijk vindt of juist niet.

Ik ben Nicole, 33 jaar, pedagoog en moeder van een ongeleid projectiel van 4 en een eigenzinnig, pittig dametje van anderhalf. En ik doe mijn uiterste best om die twee op een fijne manier te begeleiden naar de volwassenheid.

Toen ik nog maar pas was afgestudeerd en dus nog kinderloos was, dacht ik dat ik alles wist over kinderen, hun ontwikkeling en vooral hoe je het beste met ze om kunt gaan. En dat wilde ik hun ouders maar al te graag uitleggen. Inmiddels weet ik dat het opvoeden van je eigen kinderen heel wat anders is dan als pedagogiek-blaag met een groep van 14 peuters twee ochtenden in de week spelletjes te doen. En mijn ervaringen daarmee wil ik hier graag met jullie delen.

Zo gaat onze Fons sinds januari afgelopen jaar naar school. Het was even slikken om dat kleine manneke (want wat zijn ze dan ineens klein hè?) met zijn grote rugtas door de gang te zien lopen. Doodmoe kwam hij na een lange schooldag dan weer thuis en wat had ik met hem te doen. Gelukkig wende het ritme van de school al snel en kreeg hij er steeds meer plezier in.

Toen kwam de zomervakantie. We telden de dagen af, want het grote genieten kon beginnen! Eindelijk weer eens tijd om eindeloos lang te spelen en leuke dingen te doen. Geen gehaast in de ochtend, lange zomeravonden, héérlijk!

Maar binnen een week wensten we met zijn allen al dat de zomervakantie weer voorbij was. Fons verveelde zich stierlijk, kwam niet tot spelen en werd brutaal tegen ons, met grote ruzies als gevolg. Ik kon er de klok op gelijk zetten dat de dag begon met een driftbui. Als die dan bedaard was, begon het gezeur om de televisie en het geklier van zijn zusje en tegen het einde van de dag waren we allemaal blij dat we weer naar bed konden. Moe van de uitputtingsslag van het entertainen van een kleuter.

We hebben een paar dagen zo aangemodderd toen er bij mij een lampje ging branden. Fons miste natuurlijk de structuur van school en het ritme van zijn dag! Natuurlijk is het fijn om dat in de vakantie even helemaal los te laten. Maar een kind in de kleuterleeftijd hecht juist waarde aan die structuurtjes en vindt het fijn als zijn dagen voorspelbaar zijn.

Dus wat hebben we gedaan? Het roer omgegooid: voor onszelf maakten we een planning van de week, zodat we Fons elke ochtend konden uitleggen wat hij kon verwachten van de dag. En dat werkte! Hij werd weer rustig en kon zichzelf beter vermaken. Van tijd tot tijd lasten we ook tijd in om iets samen te doen; met de LEGO bouwen, een dagje weg of een middag naar de speeltuin. En zo zijn we die zes lange weken toch nog goed doorgekomen.

Evengoed waren we allemaal dolgelukkig toen de eerste schooldag aangebroken was. Via de rode loper mochten we het schoolgebouw binnen en ondertussen riep Fons naar alle kindjes die hij kende hoezeer hij ze had gemist. En serieus, het liefst was ook ik op m’n knieën gevallen om hen te bedanken dat ze mijn zoon weer een jaar willen bezighouden.

Nicole

Over Nicole Bijnen-van Montfort
Over Nicole Bijnen-van Montfort

Leeftijd: 33 jaar

Gezin: Getrouwd met Floris (41), zoon Fons (4) en dochter Jans (1,5).

Beroep: Pedagoog

Hobby’s: CrossFit, ons moestuintje, muziek maken en kinderkleding maken.

Opvoedmotto: Elk kind is competent; kijk naar je kind, volg zijn tempo en geniet!

Quote van de week: “Piemel, piemel, piemeltje!!!!”Mijn ultieme mama-geniet-moment: ’s avonds in mijn grote bed met mijn twee mannetjes slapend naast me en een kop thee in mijn handen, tutjes die zachtjes op en neer gaan: heerlijk!

Als pedagoog begin ik in januari aan een nieuwe uitdaging op een speel-leercentrum. Daar zal ik kinderen begeleiden en mede vormgeven aan de groepen volgens de visie van Emmi Pikler. In het kort staan we voor vrije beweegontwikkeling en respectvolle verzorging van het kind. Het runnen van mijn gezin naast mijn werk, vind ik soms erg pittig, maar gelukkig meestal ook heel gezellig! Als deskundige in de opvoeding loop ook ik vaak tegen moeilijke situaties aan en ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen met andere ouders. Daarom zal ik regelmatig met een blog verschijnen op cjg043.nl!

Veel leesplezier!

Nicole

 

Blogs van Nicole

MEER INFORMATIE