SCHEIDEN EN KINDERALIMENTATIE

Gastbijdrage van Nicole Mollink
Gastbijdrage van Nicole MollinkScheidingsbemiddelaar 2Divorce

Als jullie kinderen hebben en gaan scheiden, moeten jullie afspraken maken over de kosten van de kinderen. Als ouder ben je onderhoudsplichtig totdat de kinderen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien of niet meer studeren. Dit kan door een bijdrage te leveren in de kosten van levensonderhoud en studie ook wel kinderalimentatie genoemd.

Kosten kinderen

Jullie zijn vrij om samen afspraken te maken over de hoogte van de kinderalimentatie. De hoogte van de kinderalimentatie moeten jullie wel kunnen onderbouwen. Een rechter toetst namelijk het ouderschapsplan. Daarin staat ook de hoogte van kinderalimentatie beschreven. Het kan zijn dat de rechter een hoger bedrag vaststelt omdat hij vindt dat jullie het kind/de kinderen niet kunnen onderhouden met het afgesproken bedrag.

De rechter toetst jullie afspraken over kinderalimentatie aan de hand van de Trema Normen. Daarin staan normbedragen waarbij rekening wordt gehouden met de draagkracht van beide ouders. Schakel hiervoor een deskundige in om de kinderalimentatie te bepalen.

Hoogte van de kinderalimentatie

Een uitgangspunt is dat de kinderen de normale dingen die ze deden in de huwelijkse periode, ook na de scheiding kunnen blijven doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hobby’s die ze hebben en sporten die ze doen.

Er is geen minimale hoogte van kinderalimentatie, wel maximale hoogtes. Hoe hoog het is hangt af van jullie inkomen tijdens jullie huwelijk, hoeveel kinderen jullie hebben en welke leeftijd de kinderen hebben.

Zorgkorting

De alimentatie betalende ouder met een omgangsregeling (de kinderen verblijven minder dan 3 dagen bij hem/haar) komt in aanmerking voor een zorgkorting. Eigenlijk is dat een korting op de te maken dagelijkse kosten (eten, drinken, gas, water, elektra, etc.), ook wel omgangskosten genoemd.

Is jullie kind ouder dan 18?

Vanaf het tijdstip waarop een kind meerderjarig wordt, heeft het kind zelf recht op het ontvangen van de bijdrage levensonderhoud en studie. De alimentatie betalende ouder betaalt de bijdrage levensonderhoud en studie aan het kind zelf, op een door het kind aan te wijzen bankrekening. Tenzij het kind op dat moment nog bij de andere ouder woont. Dan wordt door de ouders en het kind in onderling overleg bepaald op welke wijze wordt betaald. De wettelijke indexeringsregeling blijft van toepassing tot het kind 21 jaar is geworden.

Kinderalimentatie en studiefinanciering

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kijkt bij een aanvraag van de Studiefinanciering en OV-kaart naar het inkomen van de ouders. Op basis hiervan wordt bepaald welk bedrag ouders moeten bijdragen aan de studie. Op basis van die bijdrage wordt de aanvullende beurs vastgesteld. Er wordt dus niet gekeken naar het bedrag dat er aan kinderalimentatie wordt betaald. Wordt er meer kinderalimentatie betaald dan maakt het niet uit. Wordt er minder kinderalimentatie betaald dan heeft dit wel invloed. Als jullie als ouders minder aan het kind betalen dan de ouderlijke bijdrage die is vastgesteld, dan is de aanvullende beurs voor jullie kind(eren) te weinig om de studiekosten te kunnen betalen.