12 TIPS OM JE KIND MEDIAWIJS TE MAKEN

tips kind mediawijs maken

Kinderen groeien nu op met één been in de werkelijke wereld en één been op internet. Hoe zorg je er nu voor dat jouw kind op een verstandige manier met internet en sociale media omgaat? Hoe maak je jouw kind mediawijs? Onderstaande tips helpen je alvast op weg!

Tip 1: Weet wat je kind weet en doet

Als jij weet wat je kind weet over omgaan met internet en sociale media en wat voor websites het zoal bezoekt, heb je een goede startpunt voor een open gesprek. Bespreek regelmatig samen wat jij en je kind tegenkomen op internet. Heb je een leuk filmpje gezien? Was er een interessant nieuwtje? Kwam je op een site met goede informatie voor dat werkstuk? Of kon je ergens goedkope hobbyspullen kopen? Gebeurde er opeens iets geks toen je op een forum zat te chatten? Door samen ervaringen te delen vanuit een positieve invalshoek, wordt internet geen beladen onderwerp. Je kind zal dan gemakkelijker naar je toe komen als er iets gebeurt dat niet klopt.

Tip 2: Sta open voor vernieuwing

Omdat je kind geboren is in een wereld die volledig gedomineerd wordt door internettechnologie en jij niet, zal het nieuwe trends en ontwikkelingen soms sneller ontdekken en doorhebben dan jij. Probeer een open houding aan te nemen tegenover nieuwe media. Vind je het toch moeilijk, of ben je het niet eens met sommige dingen die op internet gebeuren? Geef je kind dan de ruimte om hierin zijn eigen positie te bepalen. Houd daarbij wel in de gaten dat wat er gebeurt bij de leeftijd van je kind past.

Tip 3: Geef je kind complimentjes over online wijsheid

De online wereld is verborgen in schermpjes. Dat maakt dat jij lang niet alles meekrijgt wat je kind meemaakt.  Vraag je kind eens uit te leggen hoe websites, apps en games werken. Zo krijg je een indruk van de behendigheid van je kind en de thema’s waarmee het bezig is. Prijs je kind over wat het allemaal weet en kan.

Tip 4: Overleg over wachtwoorden

Voor veel online activiteiten, websites, forums, apps en games is een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Overleg met je kind over hoe je een goed wachtwoord kiest en hoe je het onthoudt. Als je kind een wachtwoord nog niet heel goed kan onthouden, kun je er een gezamenlijk geheimpje van maken. Leg ook uit dat een wachtwoord zoiets is als de huissleutel: die moet je goed bewaren en niet zomaar aan iemand anders geven.

Tip 5: Leg uit wat privacy is en waarom die belangrijk is

De privacy van je kind en jullie gezin is veel waard. Praat met je kind over jullie privacy en die van anderen. Verken samen hoe privacy verloren kan gaan en wat daarvan de gevolgen kunnen zijn. Leg uit dat op internet iedereen kan meelezen en dat er mensen zijn die verkeerde bedoelingen hebben. Geef een voorbeeld van een foto of informatie die beter in de beslotenheid van het gezin kan blijven. Bespreek ook hoe je kind zorgvuldig om moet gaan met de privacy van vriendjes en vriendinnetjes. Misschien vindt niet iedereen het leuk dat die gekke foto van dat leuke logeerpartijtje zomaar voor de hele wereld te zien is op internet?

Tip 6: Regels voor online gedrag

Er zijn ongeschreven regels voor je gedrag op internet. Niet iedereen houdt zich daaraan, maar als je kind de regels kent, weet het beter wat het wel en niet moet doen, of wanneer het bij jou aan de bel moet trekken. Probeer samen die regels te ontdekken. Stel vragen over het online gedrag van je kind en dat van anderen. Vraag wat het daarvan denkt, hoe het zich daarbij voelt.

Tip 7: Gevolgen van online gedrag en cyberpesten

Probeer je kind te leren om vooraf na te denken over de gevolgen van zijn eigen gedrag en dat van anderen. Zou je iets wat je online zo snel schrijft ook in het echte leven zo zeggen? Wat voor reactie zou je krijgen? Wat zou je er zelf van vinden als iemand anders zoiets tegen je zei? Cyberpesten is een verschijnsel dat een groot effect heeft op een kind. Laat je kind erover nadenken wat de gevolgen hiervan zijn en wat je ertegen kunt doen.

Maak je kind ook bewust van het belang van een goed online imago. Bespreek wat het wel en niet over zichzelf online moet zetten. Wat online staat, is immers vaak niet meer te verwijderen en kan je nog jaren achtervolgen. Bijvoorbeeld als je later een baan zoekt.

Tip 8: Geloof niet alles wat online staat

Omdat het zo gemakkelijk is om iets online te zetten, staan er ook veel onwaarheden op internet. Leer je kind om informatie te controleren, door op meerdere websites te zoeken naar informatie over een zelfde onderwerp. Leer het vergelijken en te zoeken naar kwalitatieve informatiebronnen. Zo ontwikkelt het geleidelijk aan een steeds meer kritische en zelfdenkende houding.

Tip 9: Instagram mag pas vanaf je 13de

Social media worden door iedereen gebruikt en zijn daarom vaak niet geschikt voor kinderen. Instagram heeft bijvoorbeeld als regel dat je 13 jaar of ouder moet zijn om een account aan te maken. Voor veel kinderen lijkt dat oneerlijk, maar deze regel is er niet voor niets.  Sociale netwerken zijn namelijk helemaal niet zo eenvoudig als ze op het eerste gezicht lijken. Zelfs volwassenen weten vaak niet hoe ze alle privacy-instellingen zo moeten instellen dat alleen hun eigen vrienden hun berichten kunnen zien. Wil je kind toch een profiel en wil je daar als ouder in meegaan, maak het account dan samen aan. Vergeet ook niet om te vertellen dat je kind niet zomaar op alle advertenties moet klikken.

Tip 10: Stimuleer experimenteren

Hoe meer je kind weet over internet, hoe beter het ermee om kan gaan. Laat je kind creatief zijn en online dingen uitproberen. Laat het bijvoorbeeld een website maken of een online actie bedenken. Door zelf een online product te maken, ontdekt je kind vanzelf alle aspecten ervan. Hierdoor ontwikkelt het belangrijke vaardigheden die op school en in het dagelijks leven goed van pas kunnen komen.

Tip 11: Opgelet met verborgen aankopen en kosten

Veel games en apps kun je uitbreiden door extra mogelijkheden bij te kopen vanuit het spel of de app. Dat staat meestal goed aangegeven, maar als je kind helemaal opgaat in een game, ziet het dat verschil misschien niet. Leg daarom uit dat sommige dingen online, in games en apps geld kosten. Bekijk op welke manieren dit wordt duidelijk gemaakt en stel samen de instellingen van een game of app in, zodat er niet ongemerkt aankopen kunnen gebeuren. Daarmee voorkom je verrassingen en hoge facturen.

Tip 12: Surf niet te lang

Internetten, gamen en social media zijn leuk, maar buiten spelen met vrienden ook. Zoek met je kind naar een goede balans tussen surfen en spelen. Moeilijk? Lees eens onze 8 tips voor verantwoord beeldschermgebruik. En kun je nog wat tips gebruiken om je kind te motiveren buiten te spelen? Lees dan eens ons artikel: Zo wil je kind wel buitenspelen.

Bron: www.loes.nl.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.