11 TIPS VOOR HET OMGAAN MET EEN HUILBABY

tips omgaan met huilbaby

Baby’s communiceren graag, maar zijn nog beperkt in hun mogelijkheden daarvoor. Als je baby je aandacht echt nodig heeft, is huilen de enige manier om jou dat duidelijk te maken. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je baby huilt; baby’s kunnen huilen als ze honger hebben, moe zijn of juist overprikkeld, als ze een vieze luier hebben of last van darmkrampjes of andere fysieke ongemakken. Volgens de theorie van Dunstan Baby-taal kun je verschillende typen huiltjes leren herkennen bij je kindje, die elk wijzen op een andere oorzaak voor het huilen. Maar soms huilen kindjes ook veel zonder dat er een duidelijke reden voor is.  Als je een huilbaby hebt, kan je dat als ouders behoorlijk radeloos maken. Herkenbaar? Lees dan eens onderstaande tips. Wie weet, ontdek je een tip waar jouw kleintje goed op reageert.

Tip 1: Houd een huildagboek bij

Je leert beter begrijpen wat je baby nodig heeft, als je begrijpt waarom hij huilt. Door een huildagboek bij te houden, herken je sneller het patroon. Bovendien kun je dan objectief zien hoeveel je kindje echt huilt. Je kunt hier een voorbeeld van een huildagboek downloaden, dat je zelf kunt invullen.

Tip 2: Creëer een voorspelbare wereld met regelmaat

Stel je voor: je komt als baby ter wereld en wordt vanaf het allereerste moment bedolven onder nieuwe indrukken, geluiden, aanrakingen, beelden. Alles is nieuw. Dat vraagt heel veel energie. Als je kindje veel huilt, kun je hem het beste helpen met rust en regelmaat. Zorg voor een vaste volgorde en een ritme in de dag, bijvoorbeeld: slapen, wakker worden, schone luier, voeden, wassen, aankleden, knuffelen, samen of alleen spelen, schone luier, slapen. De tijden kunnen wat verschillen, maar de volgorde blijft hetzelfde. Je baby raakt al gauw vertrouwd met dit ritme. Gebruik ook dezelfde plekken voor bepaalde gebeurtenissen. Bijvoorbeeld samen spelen op het vloerkleed, alleen spelen in de box, slapen in zijn eigen bedje.

Tip 3: Zorg voor zo weinig mogelijk prikkels

Prikkels maken je kleine onrustig. Activiteiten, geluiden, mensen, verschillende ervaringen en indrukken zijn voor een pasgeborene moeilijk te verwerken. Alles is nieuw en je baby probeert dus van alles te bepalen wat het is. Zorg dus voor zo weinig mogelijk prikkels rond je baby: beperk radio en televisie, doe niet teveel op één dag, laat je kindje in bed slapen en niet op schoot, in de wagen of de box, omdat er visite is. Een prikkelarme omgeving geeft je baby rust en zorgt voor een tevreden kindje dat minder huilt.

Tip 4: Voorkom oververmoeidheid

Leg je kindje meteen in bed als het moe is. Wacht niet tot je baby slaapt, maar leg hem wakker in het bedje. Een oververmoeide baby is uit zijn ritme en voelt zich daar niet goed bij. Hij kan daardoor huilerig en onrustig worden, weinig drinken en steeds moeilijker in slaap vallen. Baby’s hebben vaak dezelfde tekenen van vermoeidheid:

  • In de oogjes wrijven.
  • Bleek worden.
  • Geeuwen.
  • Jengelen.
  • Wegkijken met de ogen.
  • Overactief, drukker worden.

Door je baby altijd in bed te leggen om te slapen, herkent hij dat als zijn slaapplek en komt de slaap ook gemakkelijker.

>> Lees ook: Herken jij de lichaamstaal van je baby?

Tip 5: Zorg voor voldoende slaap

Een pasgeboren baby heeft heel veel slaap nodig. Vaak veel meer dan je denkt. Natuurlijk wil je graag veel tijd met je kind doorbrengen, maar zeker in het begin houdt het dat nog niet vol. Hieronder zie je hoe lang een baby wakker kan zijn (inclusief een voeding!):

  • 0-2 weken: 30-45 minuten.
  • 2-6 weken: 45-60 minuten.
  • 7-12 weken: 60-75 minuten.
  • 3-5 maanden: 1,5 uur.

>> Lees ook het interview met slaapcoach Kim Steeghs over Slaapproblemen bij baby’s.

Tip 6: Laat je baby een paar minuutjes huilen

Stopt je kleintje niet met huilen nadat je het 10-15 minuten hebt geprobeerd te troosten? Dan kun je je kindje, als je je er zelf goed bij voelt, ook even in bed leggen en het een paar minuutjes laten huilen. Soms is het huilen namelijk een manier om in slaap te komen. Meer hierover lees je in het artikel ‘Help je baby slapen met een van deze slaapmethodes‘. Het is heel normaal en niet erg om je kindje dan even rustig te laten huilen. Geef het de ruimte en de tijd, ga niet steeds kijken. Je brengt je eigen onrust dan namelijk over op je kind. Vaak hoor je een ritme van jengelen, hard huilen, stilte, jengelen, hard huilen, stil, etc. En dan opeens, van het ene moment op het andere, blijft het stil en slaapt je baby. Voor je eigen rust is het handig om hierbij zelf te leren ontspannen. Rustig diep in- en uitademen kan je dan houvast bieden.

Tip 7: Communiceer ook met je baby als hij niet huilt

Het is belangrijk om je aandacht voor je baby goed te doseren. Als jij je zuigeling vooral veel aandacht geeft als hij huilt, leert hij minder goed dat er ook andere communicatiemanieren zijn. Geef je baby dus ook veel aandacht als hij niet huilt, maar gewoon wakker is en rustig rondkijkt. Zo kun je ook heel erg van je kindje genieten. Meer over communiceren met je baby lees je in deze gastbijdrage ‘Communiceren met je baby‘ van Babycoach Esther Sluijsmans!

Tip 8: Maak echt contact met je baby

Baby’s zijn erg gevoelig en hebben direct door hoe jij je voelt. Vergeet dus niet om contact te maken met je kind. Door met een hoge stem te praten, nodig je een pasgeboren kindje uit om contact te maken. Vertel wat je ziet, wat je gaat doen, hoe je je voelt (óók als je bijvoorbeeld verdrietig of boos bent). Laat de uitdrukking op je gezicht passen bij je gevoel en wat je zegt. Speel geen toneel, want je baby voelt aan dat je gedrag niet echt is en kan hierdoor in de war raken en onzeker worden. Met een lage stem sluit je het contact af, bijvoorbeeld als je je baby in bed legt en de kamer uitgaat. Met echt contact leer je zelf ook je baby en de verschillende signalen beter kennen. Door op die signalen te reageren, stopt het huilen vaak.

Tip 9: Creëer een fijne slaapplek

Je baby slaapt het best in zijn bedje. Maak het strak op met een hoeslakentje en een dekentje, dat je terugvouwt tot de lengte van je kindje. Leg je baby op de rug en houd in de gaten dat het hoofdje afwisselend links of rechts ligt. Stop het goed strak in, met de deken tot de schouders van je baby, de armpjes onder de dekens en de deken ver onder de matras. Dat geeft een gevoel van geborgenheid en voorkomt dat armpjes en beentjes ongecontroleerd bewegen en je baby wakker houden. Zorg dat het bedje rustig en leeg is, op een enkele knuffel in het bed na. Zorg boven het bed voor zo weinig mogelijk prikkels, hang er dus liever geen mobiel boven. Je kunt je kleintje ook inbakeren als hij veel huilt. Het consultatiebureau kan je daarover adviseren.

Tip 10: Loop weg als je radeloos wordt

Wil je baby maar niet stoppen met huilen en word je er even helemaal gek, moe, wanhopig of boos van? Dat is heel normaal. Leg je kindje rustig op een veilige plek en loop even weg, maar blijf in de buurt. Zo voorkom je dat je je zelfbeheersing verliest en iets doet waar je later spijt van krijgt. Ga even de frisse lucht in, adem diep in en uit en loop even rustig op en neer. Daar klaart je hoofd van op en word je rustig van. Helpt dit niet, bel dan iemand op om je emotie te uiten.

>> Is de ouderrol voor jou nog een zoektocht? Lees dan dit interview met Jeugdarts Nicky Halbach en ontdek wat het consultatiebureau (extra) voor je kan betekenen!

Tip 11: Gebruik een draagdoek

Zuigelingen houden van geborgenheid. Gebruik een draagdoek om je baby dicht tegen je aan te dragen. Het ritme van een stevige looppas, gecombineerd met de geborgenheid van de draagdoek, kalmeert veel baby’s. Het ritme van je eigen hartslag, zachtjes op de billetjes getikt, kan sommige kindjes ook rustiger maken. Zorg wel dat het niet te warm wordt voor je kindje. Houd het neusje altijd vrij, trek je baby en jezelf niet teveel kleren aan en doe je jas niet dicht over de draagdoek heen. Even oefenen baart kunst en rustige baby’s!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan