11 TIPS VOOR EEN RELAXTE BEVALLING

tips bevalling

Ga jij binnenkort bevallen? Dan is het goed om vooraf na te gaan of je overal aan hebt gedacht. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je al je aandacht op je bevalling kunt richten. Heb je alle belangrijke keuzes gemaakt? Is alles geregeld en heb je alle benodigdheden in huis voor jezelf en voor je baby? Lees onderstaande tips, dan weet je het zeker!

Tip 1: Kies je bevallingsmethode

Hoe wil jij bevallen? Vaginaal of via een keizersnede is dan vaak het eerste wat bij je opkomt. Die keuze wordt vaak bepaald door je medische situatie. Als je vaginaal bevalt, kun je kiezen uit verschillende manieren om te bevallen. Wil je in bed bevallen? Op een baarkruk? In bad? En wat doe je als je tijdens de bevalling wilt veranderen? Als je vooraf de verschillende methoden onderzoekt en je keuze bespreekt met je partner en verloskundige, ben je zekerder en rustiger tijdens de bevalling. Overleg ook over eventuele pijnbestrijding. Je huisarts en verloskundige kunnen je over de verschillende mogelijkheden voorlichten.

Lees Ook: Het interview met twee experts van het MUMC+ ‘Natuurlijke Bevalling vs. Keizersnede’ 

Tip 2: Bepaal waar je wilt bevallen

Waar wil jij bevallen? Thuis, in het ziekenhuis, poliklinisch of in het geboortecentrum? Op alle plekken word je ondersteund door verloskundigen en kun je veilig bevallen. Misschien moet je vanwege medische redenen in het ziekenhuis bevallen. Weet je nog niet wat je wilt? Vraag dan om een rondleiding, zodat je weet waarvoor je kiest. Bekijk ook via welke ingang en weg je op de verlos-afdeling komt en waar de rolstoelen staan, zodat je daar niet meer naar hoeft te zoeken als je aan het bevallen bent.

Tip 3: Oefen voor je bevalling

Een bevalling vraagt een topprestatie van je lichaam. Het is dus zeker de moeite waard om te trainen voordat je gaat bevallen, soms zelfs al voordat je zwanger wordt. Je kunt dan voorkomen dat je last krijgt van bekkeninstabiliteit, urineverlies, of van je onderrug, knieën of bovenbenen. In deze gastbijdrage lees je meer over het belang van sterke bekkenbodemspieren om klachten na de bevalling te voorkomen! Ook draagt een goede ademhaling bij aan een vlotte bevalling. Bezoek de zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga om je fysiek en mentaal voor te bereiden. Ook voor je partner is zo’n cursus de moeite waard, om jou beter te ondersteunen.

Kijk hier voor een overzicht van trainingen en cursussen voor zwangere vrouwen in Maastricht-Heuvelland!

zwanger bandenpijn sporten

Tip 4: Voorzieningen in huis bij een thuisbevalling

Als je thuis bevalt, is er een aantal aanpassingen om je comfort te verhogen:

  • Zet klossen (of kratjes) onder de poten van je bed, zodat de bovenkant van de matras minimaal 80 centimeter van de grond komt. Heb je een waterbed? Daarin kun je jammer genoeg niet bevallen. Zet dus een ‘gewoon’ bed op klossen. Sommige verloskundigen weigeren je te helpen als je bed te laag is.
  • Zorg voor een po. Je kunt op een bepaald moment niet je bed uit om naar het toilet te gaan.
  • Leg een plastic zeiltje onder je hoeslaken, ter bescherming van de matras als je vliezen breken.
  • Zet het kraampakket klaar (maak het in verband met de hygiëne nog niet open). In het kraampakket zitten spulletjes zoals matrassenleggers, (kraam)maandverband, verbandwatten, luiers, plakband, ontsmettende vloeibare zeep, zoogcompressen, ontsmettingsalcohol (70%) en steriele gaasjes.
  • Leg tien schoon gewassen en gestreken stoffen luiers klaar in een schone plastic zak. Door het wassen en strijken zijn ze steriel. Ze worden gebruikt om de baby mee af te drogen en om bevallingsinstrumenten steriel op te leggen.
  • Maak het babybedje op. Leg er – als de bevalling begonnen is – twee warme kruiken in (omwikkeld met een kruikenzak of katoenen luier), leg de eerste babykleertjes direct na de bevalling erop.
  • Leg een koelelement in de diepvries (de verloskundige kan hier na de geboorte om vragen, om je baarmoeder te stimuleren).
  • Maak een aantal maandverbanden nat en leg ze in de vriezer. Buig ze vooraf in de vorm van je schaamstreek, zodat je ze na de bevalling kunt gebruiken ter verlichting.
  • Zet twee emmers en twee vuilniszakken klaar.
  • Zorg voor voldoende licht of een sterke zaklamp in de slaapkamer (je moet misschien gehecht worden).
  • Koop druivensuiker, om snel extra energie te krijgen (niet gebruiken bij diabetes).

Tip 5: Zet je bevallingskoffertje klaar

Als je al dan niet gepland naar het ziekenhuis moet voor je bevalling, is het handig als je daarvoor niet nog eerst je koffer moet inpakken. Zorg dat het vanaf de 37e week op een gemakkelijke plek klaarstaat. Wat je allemaal in het koffertje stopt, lees je in het artikel: ‘Staat jouw bevallingskoffertje al klaar?’

Tip 6: Maak de babykamer in orde

Of je nu je eerste kindje krijgt, of een volgend kindje, direct na de bevalling is het altijd druk. Zorg er daarom voor dat de babykamer helemaal in orde is. Zet het babybedje in elkaar, maak het op met lakentjes en een dekentje. Zorg voor een plek waar je je kindje kunt verschonen, met luierdoekjes, luiers, een vuilnisbakje, rompertjes en wat kleertjes onder handbereik. Op een verzorgingskussen met opstaande rand ligt je kleintje comfortabel en gaat het verschonen en aankleden het gemakkelijkst.

Tip 7: Zorg voor een baby-uitzet

Ook al is je kindje nog piepklein, het vraagt toch wel wat aan uitzet. Praktisch:

  • Babykleertjes: rompertjes, truitjes, broekjes, jurkjes, pyjamaatjes, jasjes, vestjes, mutsjes, sokjes, handschoentjes. Koop niet teveel: je weet de maat van je kindje nog niet, het kraambezoek neemt ook iets mee en kleine baby’s groeien soms snel uit de kleinste maten.
  • Verzorgingsproducten, zoals: babyzeep, luierzalf, baby-olie, een koorts- en badthermometer, een badhanddoek en washandjes, een nagelschaartje met stompe puntjes.
  • Drinkflessen, plus flessenreiniger en eventueel een flessenwarmer. Of natuurlijk potjes of zakjes als je borstvoeding geeft en gaat afkolven.
  • Een paar speentjes.
  • Een babyslaapzak in de juiste maat, of lakentjes en dekentjes.
  • Een babyfoon.
  • Een babybadje of wastafel.
  • Een verzorgingskussen met opstaande rand.
  • Een kinderwagen of buggy.
  • Een reiswieg of draagbaar autostoeltje, geschikt om veilig in de auto te bevestigen.

bevalling tips waar aan denken

Tip 8: Regel de kraamzorg

De eerste dagen na de bevalling zijn druk. Jij en je partner hebben je handen vol aan de nieuwe spruit, jij bent fysiek nog even niet de fitste en het huishouden loopt gewoon door. In dit artikel lees je wat je kunt verwachten in de eerste week na de bevalling. De kraamzorg begeleidt je tijdens deze dagen en leidt zowel de zorg voor jouw gezondheid en de baby, als de combinatie met het huishouden en kraambezoek in goede banen. Bespreek vooraf welke zorg jullie wensen en maak hierover afspraken. Heb je in week 36 nog niets gehoord? Neem dan zelf even contact op.

Tip 9: Zorg voor een oppas

Heb je andere kinderen? Regel dan bijtijds een oppas, die je kinderen snel kan komen halen als de bevalling begint.

Tip 10: Regel de geboortekaartjes

Weet je al hoe je je kindje gaat noemen? Dan kun je vooraf al geboortekaartjes laten maken en de adressen op de enveloppen schrijven. Heb je inspiratie nodig? Bekijk dan eens dit artikel!

Tip 11: Bel de verloskundige

Ga je bevallen? Dan is het tijd om de verloskundige te bellen als:

  • Eerste kindje: je weeën al een uur lang om de vier minuten komen en één minuut aanhouden.
  • Volgende bevallingen: als je voelt dat je weeën krachtiger worden.
  • Bij het breken van de vliezen of als je veel bloed verliest.
  • Als je je zorgen maakt of denkt dat er iets niet goed gaat.
  • Als je in het ziekenhuis bevalt: wacht dan niet te lang met bellen, je moet immers nog op tijd in het ziekenhuis raken.

Bron: www.loes.nl.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

zwanger baby inspiratie Pinterest