10 TIPS VOOR VERANTWOORD ONLINE GEDRAG VAN JE PUBER

tips verantwoord online gedrag puber

Waar jij zelf misschien bent opgegroeid met buitenspelen, bellen of chatten met je vrienden, ziet de jeugd van tieners er vandaag toch echt anders uit. Internet en Wi-Fi zijn overal onbeperkt en gratis beschikbaar. School verwacht niet anders dan dat je kind internet gebruikt voor zijn huiswerk. Gamen is part of life. En als je geen smartphone hebt, ben je echt een uitzondering. Als ouder merk je dat zowat alle aandacht van je puber naar die computer of telefoon gaat. Je vraagt je af of dit wel goed is en wat je eraan kan doen. Onderstaande tips geven je een beter inzicht in je mogelijkheden om je tienerzoon of -dochter online op een verantwoorde manier de ruimte te geven.

Tip 1: Ken de twee fasen in online volwassenheid

Er zijn ruwweg twee fasen in het online gedrag van pubers. Als je dit weet, kun je je kind helpen ermee om te gaan, of zelf beter begrijpen wat het meemaakt.

Jonge pubers (van 12 tot 15 jaar), beginnen met het voortgezet onderwijs. Daarmee start ook een nieuwe fase in hun online gedrag. Op de nieuwe school krijgen ze nieuwe vrienden en vriendinnen, ander huiswerk en het internet speelt een andere rol dan daarvoor. In deze eerste fase ontdekt je kind nog hoe online communicatie werkt. Soms gaat het mis en begrijpt het dingen verkeerd, er kan online pestgedrag of ruzie ontstaan, terwijl dat in jouw jeugd eerder buiten de computer gebeurde.

>> Lees ook eens onze 4 tips voor veilig internetgebruik door pubers.

Vanaf het 16e levensjaar gaat er een nieuwe fase in. Je kind weet wat er online gebeurt en mogelijk is, digitaal pesten neemt af en de computer wordt een middel om op de hoogte te blijven van wat er allemaal gebeurt. De wet beschermt kinderen trouwens tot 16 jaar, daarna mogen ze alles zien en kopen.

Tip 2: Begrijp de #FOMO

Pubers zijn bang om iets te missen en er daardoor niet meer bij te horen. Dit is #FOMO: Fear Of Missing Out. Dat verklaart ook waarom je kind zoveel online is en via computer en mobieltje schijnbaar continu communiceert met vrienden en vriendinnen. Je puber is gewoon super verbonden (connected) met zijn sociale netwerk en speelt daarin zelf ook een belangrijke rol. Verbied je je kind om te gamen, te chatten, te appen, dan verbied je feitelijk de omgang met zijn of haar vrienden en dat wordt je niet in dank afgenomen. Je kunt er wel grenzen aan stellen, bijvoorbeeld door af te spreken dat de mobiel tijdens het eten weggelegd wordt.

Tip 3: Social media helpen je kind zichzelf te ontdekken

De puberteit is de levensfase waarin je kind ontdekt wie hij of zij is als persoon. Social media zoals Snapchat, Instagram, Twitter, WhatsApp en YouTube helpen je kind hierbij. Via social media kan het ontdekken welke passie het heeft, deze verder ontwikkelen en idolen volgen met dezelfde passies. Social media geven perfect weer wie iemand wil zijn en hoe de wereld daarop reageert. Je kind kan er dus perfect experimenteren, ontdekken wat werkt in sociale relaties en wat niet geaccepteerd wordt. Tegelijkertijd kan je puber via social media ontdekken wat zijn leeftijdgenoten doen, nieuwe trends ontdekken en daarmee zijn eigen imago beïnvloeden.

Tip 4: Ken je kind online

Jongens én meisjes gebruiken allerlei games, apps en chatrooms om met elkaar te kletsen. Geef je kind daarin de ruimte. Dat is misschien gemakkelijker voor je als je weet met welke zaken het online bezig is. Vraag dus gerust om een demonstratie van apps zoals Snapchat, Instagram, Twitter en games zoals Minecraft, Fortnite en Rainbow Six Siege.

Tip 5: Maak afspraken over het gebruik van internet, games en apps

Online activiteit helpt tegen de verveling en bij het onderhouden van vriendschappen, maar in het gezin kan het wel verstorend werken. Maak praktische afspraken met je zoon of dochter over wat kan en niet kan en spreek ook af wat er gebeurt als een afspraak niet nageleefd wordt. Die afspraken kunnen bijvoorbeeld gaan over hoe vaak, wanneer en hoe lang er geïnternet mag worden. Of over de verhouding van online ten opzichte van andere activiteiten zoals het maken van huiswerk, sport of beweging en sociaal contact binnen het gezin. Help je kind ook om te gaan met groepsdruk vanuit de vriendenkring, als het even niet online is. Vergeet niet om je puber te complimenteren of te bedanken als hij zich aan de afspraken houdt.

Tip 6: Informeer jezelf via waarschuwingssystemen

Houd je het zelf echt niet meer bij wat er allemaal op de markt komt? Dan kun je voor de beoordeling van allerlei mediaproducten terecht bij Kijkwijzer.nl. Voor games moet je op Pegi.info zijn. Deze waarschuwingssystemen beoordelen de inhoud en geschiktheid van mediaproducten en games voor kinderen van een bepaalde leeftijd.

Tip 7: Praat met je kind over online ervaringen

Open de online wereld van je kind door te vragen naar online ervaringen, zoals je zou vragen hoe het op school was. Door er regelmatig samen over te babbelen, weet je wat er speelt en zal je kind ook uit zichzelf vertellen wat het meemaakt.

Tip 8: Praat over online privacy

Online privacy is een belangrijk aspect van online activiteit. Voor de meeste sites, apps en games moet een profiel aangemaakt worden met persoonlijke informatie en vaak ook een afbeelding. Social media draaien om het delen van persoonlijke informatie en beelden. Bespreek met je puber waarom het bewaken van online privacy belangrijk is en waar jullie samen de grens leggen. Wijs je kind op de risico’s van vrienden worden met onbekenden en het delen van persoonlijke informatie, nu en later in het leven.

>> Lees ook ons artikel: 4 tips om met je puber te praten over online identiteit.

Tip 9: Maak sexting bespreekbaar

Opspelende hormonen en onderling uitdagend gedrag kan al snel leiden tot sexting: het delen van foto’s van halfnaakte jongens of meisjes of het sturen van seksueel getinte berichten. Leer je kind dat het dit soort berichten niet moet sturen of doorsturen, omdat het de persoon in de foto of tekst beschadigt. Bovendien is het strafbaar.

Tip 10: Beperk beeldschermgebruik in de avonduren

Beeldschermgebruik heeft invloed op de lichamelijke processen van je puber. Door het schermlicht van mobieltjes, beeldschermen, laptops en tablets wordt er minder melatonine aangemaakt, waardoor slaapproblemen kunnen ontstaan. Wie twee uur of langer achter een scherm zit, heeft een grote kans op een verstoord slaapritme. Vooral jongeren ervaren de nadelige effecten hiervan. Maak je kind bewust van de bijeffecten van computeren en spreek af op welk tijdstip de computer uiterlijk uitgaat.

Bronnen: www.loes.nl

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.