VOORKOM DRIFTBUIEN BIJ JE DREUMES OF PEUTER MET DEZE TIPS!

tips driftbui dreumes peuter voorkomen

Heeft jouw dreumes of peuter regelmatig last van driftbuien? Dat is vervelend voor jou als ouder, maar zeker ook voor je kindje zelf! Het kost je kleintje veel energie en als het vaak voorkomt, kan dit van invloed zijn op de band tussen ouder en kind. Vaak ontstaan driftbuien als je kind zich om welke reden dan ook gefrustreerd voelt. Bijvoorbeeld doordat het iets wil hebben of doen en het niet lukt of van jou niet mag. Driftbuien passen bij de ‘peuterpuberteit’; de fase van ‘ik ben 2 en ik zeg nee!’. Rond het vijfde levensjaar zijn driftbuien meestal zo goed als verdwenen. In dit artikel delen we een aantal tips die kunnen helpen om driftbuien te voorkomen! 

Tip 1: Zorg voor een overzichtelijke en peuter-veilige omgeving

Creëer een leefomgeving die voor jouw kind overzichtelijk en veilig is. Zorg ervoor dat het zich niet kan bezeren door stopcontacten, kastjes en lades af te sluiten en plaats een hekje boven- en onderaan de trap. Zet kostbare en kwetsbare dingen aan de kant, zodat je kind vrij baan heeft en het niet steeds “Afblijven!” of ‘”Nee” hoeft te horen. Dat voorkomt een hoop frustratie voor je kindje en het is ook prettiger voor jezelf als je niet steeds hoeft op te letten en te corrigeren. Zorg ook voor een duidelijke structuur in de dagen. Peuters vinden een vast levensritme fijn. Eet zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plek. Zorg voor een vast slaapritueel. Deze momenten zijn vertrouwd en geven je kind houvast gedurende de dag.

Tip 2: Houd je kind bezig

Kom je in een situatie waarin je verwacht dat je kind zich weleens vervelend zou kunnen gaan gedragen? Zorg dan dat het iets te doen heeft. Een kind dat met aandacht met iets bezig is, verveelt zich niet en gaat geen dingen uitproberen waar het eigenlijk nog te klein voor is. Je hoeft daar geen duur speelgoed voor aan te schaffen; een kind kan al veel plezier hebben met de simpelste dingen. Laat je inspireren door ons artikel met activiteiten om thuis te doen met je dreumes of ons artikel met activiteiten om thuis te doen met je peuter!

Tip 3: Overweeg de redelijkheid van de vraag van je kind

Als je kind de wereld verkent, stelt het je veel vragen. Je kunt dan in een automatisme ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden. Train jezelf om toch elk verzoek even te overwegen en je kind een eerlijk antwoord te geven dat past bij de situatie en je kind. Zo voorkom je dat je je kindje onnodig frustreert. Als het ‘nee’ is, leg je kindje dan ook kort uit waarom en bied eventueel een alternatief. Bijv. ‘nee, je mag nu niet gaan kleien, want we gaan zo eten. Ik kan wel de doos met blokken voor je pakken?’ Zeg je ‘nee’ zonder uitleg en alternatief is de kans op negatief gedrag bij je kindje aanzienlijk groter.

Tip 4: Luister naar je kind

Laat je kind merken dat je er voor hem bent, ook (juist!) op die moeilijke momenten. Zie je de driftbui vooraf aankomen, stop dan je eigen activiteit en geef je kind aandacht. Erken de emotie die je ziet bij je kindje en probeer deze in goede banen te leiden door te zeggen wat wél en geen passend gedrag is bij die emotie. Bijvoorbeeld ‘Lukt het niet om die toren te bouwen? Word je daar boos van? Dat begrijp ik en dat mag ook. Maar als we boos zijn gaan we niet met blokjes gooien. Als het niet lukt met de toren kun je mama vragen je te helpen.’ Belangrijk is dat je de boosheid van je kind serieus neemt. Voor hem of haar is er blijkbaar iets voorgevallen dat veel emoties losmaakt. Door je kindje te helpen met het uiten en reguleren van z’n emoties, leert het hoe het dit een volgende keer op een andere manier kan doen.

>> Lees ook het interview met twee psychologen van Moventis ‘Anders omgaan met de boosheid van je kind: niet straffen maar verbinden!

Tip 5: Geef je kind duidelijke regels en grenzen

Een jong kind is op verkenning en kan vaak nog niet inschatten of bepaald gedrag goed of fout is. Het experimenteert en gaat op zoek naar de grenzen. Wanneer je kindje in z’n ontdekkingstocht onverwacht geconfronteerd wordt met zo’n grens, kan dat frustrerend zijn en leiden tot een driftbui. Als ouder is het dus belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en deze ook consequent te hanteren. Dit biedt duidelijkheid en voorspelbaarheid voor je kindje. Het weet op een gegeven moment wat wel en niet mag en zal niet meer ‘verrast’ worden doordat iets niet mag, met alle frustraties van dien. Meer over het omgaan met eigenwijs en ondeugend gedrag van je dreumes of peuter lees je in ons interview met jeugdverpleegkundige Wilke van der Pluijm.

Tip 6: Beloon goed gedrag

Als je je kind duidelijk maakt wat niet mag, is het ook heel belangrijk om aan te geven welk gedrag je wél graag ziet. Geef complimenten voor gewenst gedrag. Bijvoorbeeld als het braaf zit te spelen. Benoem ook letterlijk wat je kind goed doet: ‘Wat ben je fijn aan het spelen met je autootjes.’ Kinderen willen van nature  graag voldoen aan de verwachtingen van hun ouders. Complimentjes en positieve aandacht zullen er dan waarschijnlijk ook toe leiden dat je kindje dat gedrag vaker zal laten zien.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.