10 LEUKE ACTIVITEITEN VOOR JE KLEUTER OM THUIS TE DOEN!

leuke activiteiten kleuter voor thuis

Nu je kind op de basisschool zit, leert het steeds beter om zichzelf een tijdje alleen te vermaken. Zeker als jij ze als ouder even op weg helpt met het aanreiken van een leuke activiteit. Dit artikel met 10 originele en leerzame activiteiten voor kleuters biedt gegarandeerd voldoende inspiratie voor uren speelplezier! 

1. Stoepkrijt kunst

Door met schildertape eerst een kader te maken met daarin vlakken en dit in te kleuren met stoepkrijt, maken we prachtige kunst! Zodra je de schildertape van de muur of van de grond haalt ontstaat er ruimte tussen de kleuren waardoor het lijkt alsof je dit zo ‘uit de losse pols’ hebt gemaakt. Supercool!

stoepkrijt schildertape kunst creatieve activiteiten kleuter

2. Letters oefenen

Als je eenmaal alle letters van het alfabet onder de knie hebt, gaat er een wereld voor je open. Maar hoe saai is het om eindeloos het alfabet-lied uit je hoofd te leren? Daarom deze leuke manier van letters leren. Maak 26 kaarten met op elke kaart één letter groot geschreven (of geprint). Leg deze vervolgens op tafel naast een bak gevuld met vochtig zand of scheerschuim. Laat je kind nu de letter namaken in het zand. Dit kan met de wijsvinger, of een stokje. Wissel van letter als het gelukt is om de letter op de juiste manier te “schrijven”.

letters oefenen alfabet kleuter thuisactiviteiten

3. Vlinders maken

Wie kent ze nog van vroeger: de koffiefilter-vlinders! Misschien heb je er zelf vroeger ook een heel aantal van gemaakt? Heel simpel, maar zo’n leuk effect! Leuk om een slinger of mobile van te maken en je huis mee te versieren. Je wordt direct vrolijk van deze mooi gekleurde vlindertjes!

Hoe pak je het aan?

Knip uit het filterzakje de vorm van een vlinder. Let erop dat de onderkant niet los geknipt wordt. Kleur het onderste deel van het filterzakje (het gedeelte met de ribbels). Dit wordt het lijfje van de vlinder. Doop het gekleurde gedeelte in een schaaltje met water. Houd de vleugels van de vlinder bij elkaar. Hang de vlinder op om zo te laten drogen. Is de vlinder droog dan kun je deze tussen de wasknijper vastzetten en vervolgens ophangen. Leuk om je kind zelf het gezichtje te laten tekenen of de wasknijper een mooie kleur te laten verven.

vlinders maken koffiefilters bezigheden kleuter

4. Patroontjes leggen

Deze activiteit, waarbij je kind een patroon moet afleggen, stimuleert de fijne motoriek van je kind. Ook is het een hele uitdaging omdat het nogal wat concentratie vraagt! Het kost niet veel voorbereiding en je hebt er niet veel materialen voor nodig. Het enige wat je vooraf moet doen is een patroon tekenen op een A4-velletje. Hou het uitdagend door verschillende vormen te bedenken. Laat je kind nu het patroontje na leggen. Dit kan gedaan worden met klein materiaal waarvan je een flinke voorraad hebt. Denk hierbij aan knoopjes, steentjes, kraaltjes of zelfs macaroni.

patroontjes leggen motoriek kleuter stimuleren

Bron: Learning 4 Kids

5. Schaduwen tekenen

Leg een lange rol papier of behang op de grond. Doe dit op een plek waar de zon schijnt. Leg er nu verschillende voorwerpen op. Dit kunnen speelgoedfiguren zijn, zoals dino’s, poppetjes, dieren of alledaagse dingen, zoals een gieter of glazen. Laat je kind nu de schaduwen overtrekken met stiften, potloden, pennen, krijtjes, … en daarna natuurlijk mooi inkleuren!

leuke activiteiten kleuter voor thuis

6. Kusjes Kado!

Verras papa, opa en oma of iemand anders die jullie willen verblijden met een heus kusjes-kado!   Hier hebben we lippenstift voor nodig! Haal het papiertje uit het fotolijstje. Dit papiertje leg je op een wit A4 papier. Trek de omtrek over en knip deze vervolgens uit. Nu heb je dezelfde afmeting als de binnenkant van het fotolijstje. Het is nu zoentjes tijd. Doe de lippenstift op bij je kindje (Kodak-Moment!). Druk vervolgens allemaal kusjes op het kaartje. Gebruik verschillende kleuren lippenstift om het vrolijker te maken. Doe het kaartje in het lijstje en geef of stuur het op aan iemand die jullie dierbaar is!

kusjes kaartje lippenstift knutselen

7. Knutsel een Bloemenvaas

Bloemen horen bij de lente, maar bloemen geef je ook vaak aan iemand die het moeilijk heeft of die iets te vieren heeft. Altijd wel een reden je kind een mooi bosje bloemen te laten maken om deze vervolgens aan een dierbare te kunnen geven of sturen.

Hoe pak je het aan?  

Het enige wat je nodig hebt voor deze activiteit is een (wit) A4’tje, stiften, plaksel, lege cup-cake-vormpjes en gekleurd papier (vliegerpapier, crêpe papier of gewoon knutselkarton). Verf de cupcake-vormpjes en plak deze op het A4’tje, beplak de vaas, teken steeltjes aan de bloemen en KLAAR!

bloemenvaas knutselen activiteiten peuter kleuter

8. Bloesemboom maken

De bloemetjes die bloeien, de koeien lopen weer buiten, lammetjes in de wei. Misschien hebben jullie ook al kleine eendjes gespot? Kortom: het is volop lente! Misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Leuk om met je kinderen een mooi lente-kunstwerk te maken! Bijvoorbeeld een bloesemboom zoals deze! Lekker kliederen met (vinger)verf. Zorg er hierbij voor dat je van tevoren al de ‘kale’ boom hebt geprint of getekend. Het is nu aan de kinderen om de bloesem zelf aan de bomen te stempelen. Dit doen ze met hun vingertopjes.

Tip: je kan er ook voor kiezen om de bloesem met wattenstaafjes te laten verven. Je hebt dan hetzelfde effect, alleen leren de kinderen dan volgens de “pincetgreep” (fijne motoriek) te werken. En het geeft minder rommel 🙂

lenteboom maken knutselen peuter kleuter

9. Maak een pasta ketting

Met ongekookte pasta kun je van alles maken. Je kunt het zo gek niet bedenken! Wat dacht je van deze vrolijke pastaketting? De benodigdheden zijn – je raad het al – ongekookte pasta (zoals penne of grove macaroni), een touw/lint en verf! Let er wel op dat de verf goed droog is, voor je kind aan de slag gaat met het rijgen. En nog een tip; laat mama de eindknoop maken! Ohja en je kunt natuurlijk ook rijgen met ongekleurde pasta… maar als je deze bonte creatie eenmaal gezien hebt, is dat misschien wel een beetje saai!

pasta ketting rijgen peuter kleuter

10. Bloemen stempelen

Voor deze activiteit, waarbij verven en stempelen gecombineerd worden, heb je niet meer nodig dan een of meerdere lege wc-rolletjes, wat papier, lijm en verf! En je maakt er de vrolijkste kunstwerkjes mee! Knip ‘blaadjes’ van het papier en maak ze vast aan het wc-rolletje. Laat je kind elk blaadje een ander kleurtje verven. En daarna kan er gestempeld worden.

bloemen verven stempelen peuter kleuter

Met dank aan KDV/BSO De Beestenboel voor de inspiratie! 

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE