LUIZEN: DIT MOET JE WETEN OVER HOOFDLUIS!

luizen dit moet je weten over hoofdluis

Jaarlijks krijgt 15% van de kinderen tussen 4 en 12 jaar te maken met hoofdluis. Dit zijn ruim 240.000 kinderen. Luizen zijn een hardnekkig probleem. Ze planten zich razendsnel voort, zijn niet uit te roeien en blijven dus altijd bestaan. In dit artikel alles wat je moet weten over hoofdluis op een rij!

Wat zijn hoofdluizen?

De hoofdluis is een parasiet, oftewel een beestje dat leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Gemiddeld ‘drinkt’ de luis drie tot zes keer per dag. Deze bijtplaatsen kunnen flink jeuken, omdat een luis bij het bloed zuigen wat speeksel achterlaat. Jeuk is daarom vaak het eerste teken van een luizenbesmetting

>> Lees hier meer over de symptomen van luizen.

Hoe zien hoofdluizen eruit?

Een volwassen hoofdluis is ongeveer zo groot als een sesamzaadje. Hij is grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur. De eitjes van de hoofdluis, de zogenaamde neten, zijn ongeveer 1 millimeter groot. Deze zijn doorzichtig of grijswit van kleur en lijken op roos. Twijfel je of je kind last heeft van roos of neten? Een belangrijk verschil is dat roos los in het haar zit, terwijl neten juist aan de haren kleven. Levende neten zitten ongeveer tot 2 cm van de haarwortel. Neten die op grotere afstand zitten leven meestal niet meer of zijn al uitgekomen.

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluis kun je alleen krijgen van direct contact met iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen namelijk van het ene hoofd naar het andere. Anders dan vaak wordt gedacht, verplaatsen luizen zich niet via kleding of andere spullen. Ze kunnen ook niet springen. Doordat kinderen vaak meer fysiek contact hebben tijdens het spelen, komt hoofdluis bij hen vaker voor. Maar ook op middelbare scholen is het een toenemend probleem, doordat er flink wat selfies gemaakt worden, waarbij de hoofden elkaar raken!

Hoe snel verspreidt hoofdluis zich?

Hoofdluis plant zich snel voort. Een volwassen hoofdluis leeft ongeveer één maand. In die maand legt hij elke dag 5 of 6 eitjes. Deze komen na 7 tot 10 dagen uit en zijn weer 7 tot 10 dagen later volwassen. Dan gaan ook zij eitjes leggen en begint de cyclus opnieuw. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus belangrijk.
Ook goed om te weten; de mens heeft andere luizen dan dieren. Luizen van een hond of kat kunnen dus niet op mensen overleven of andersom.

Hoe weet je of je kind hoofdluis heeft?

In veel gevallen begint hoofdluis met jeuk, maar dit is niet altijd het geval. Daarom is het bij een vermoeden van hoofdluis belangrijk om je kind te controleren. Kijk goed tussen de haren. Vooral achter de oren en in de nek. Je kunt de hoofdluizen dan zien bewegen. Zie je geen luizen, maar wel grijswitte puntjes? Waarschijnlijk zijn dit eitjes van hoofdluis, die binnen een week uitgroeien tot volwassen hoofdluizen. Bij voorkeur gebruik je een luizenkam of andere fijntandige kam als je je kind controleert. Doe je dit niet, is de kans namelijk groot dat je luizen mist.

>> Leer hier meer over hoe je hoofdluis kunt herkennen bij je kind.

Wat te doen als je kind luizen heeft?

  • Als je kind luizen heeft, is het belangrijk zo snel mogelijk te starten met het behandelen van de luizen. Dit kun je doen door ofwel te kiezen voor de ‘uitkambehandeling’, waarbij je het haar van je kind twee weken lang dagelijks uitkamt met een fijntandige kam. Of je kiest voor een combinatie van deze uitkambehandeling met antihoofdluismiddel.

>> Lees hier meer over de behandeling van hoofdluis bij je kind.

  • Daarnaast is het belangrijk om ook de andere gezinsleden te controleren als je luizen ontdekt bij je kind. Luizen verspreiden zich namelijk heel snel. Blijf de gezinsleden die geen luizen hebben twee weken controleren (en indien nodig behandelen).
  • Ten slotte is het belangrijk om mensen in de directe omgeving te vertellen dat je kind hoofdluis heeft. Zij kunnen dan ook starten met controleren en indien nodig behandelen en zo voorkomen dat kinderen elkaar opnieuw besmetten. Vooral op school is het belangrijk om alle kinderen uit een groep tegelijk te controleren. Bovendien moet de behandeling van kinderen met hoofdluis op dezelfde dag starten. Dit voorkomt dat de luizen zich toch verspreiden. Daarnaast is het advies om de hele schoolklas twee weken later opnieuw te controleren.

Kun je verspreiding van luizen voorkomen?

Luizen verspreiden zich door van het ene haar naar het andere haar te lopen. Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven. Daarom is de kans op verspreiding van hoofdluis via beddengoed of jassen gering. Het effect van maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto kon dan ook niet worden aangetoond. En ook het gebruik van een luizencape of luizenzak blijkt niet te helpen om verspreiding van hoofdluis te voorkomen.

Is het erg om luizen te hebben?

Hoewel veel ouders even schrikken als hun kind voor het eerst hoofdluis heeft, hoef je hier geen drama van te maken. Hoofdluis is onschadelijk; de luizen kunnen geen ziekten overbrengen. Je hoeft je ook niet te schamen als je kind luizen heeft. Het krijgen van hoofdluis heeft namelijk niets te maken met schone of vieze haren. Integendeel; hoofdluis houdt van schoon haar!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.