HEIMWEE BIJ JE KIND VOORKOMEN? 6 TIPS!

heimwee kind

De zomervakantie is weer aangebroken. Veel gezinnen gaan dan op vakantie. En voor de kinderen die niet op vakantie gaan, is dit de tijd van logeren bij vriendjes of familie. Heel erg leuk, maar voor sommige kinderen kan dit ook best wel moeilijk zijn. Want op vakantie gaan of uit logeren betekent ook weg zijn uit je vertrouwde omgeving. Heimwee kan dan ineens de kop opsteken en de vakantie- of logeerpret bederven. Wij geven je tips voor hoe je heimwee kunt voorkomen en voor hoe je er als ouder mee om kunt gaan als je kind toch heimwee krijgt.

Tip 1: Praat erover

Het is goed om van jongs af aan met je kind te praten over heimwee. Brengt het niet als een probleem. Leg je kind uit dat het normaal is om je thuis soms een beetje te missen als je van huis bent. Geef je kind de ruimte om met deze gevoelens te leren omgaan. Ook wanneer je kind al vaker last heeft gehad van heimwee, blijf je het bespreekbaar maken als iets wat er tot op zekere hoogte bij hoort. Zorg daarbij wel dat je je kind serieus neemt in zijn of haar gevoel en dat het zich begrepen voelt. Zoek samen naar manieren om met de heimwee om te gaan.

Tip 2: Bereid je kind goed voor en betrek het bij de vakantieplannen

Probeer je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de vakantie. Vertel waar jullie naar toe gaan, hoe het daar is en wat jullie gaan doen. Laat ook foto’s of een video van jullie bestemming zien als dat kan, zodat je kind zich een beeld kan vormen. Op deze manier weet je kind beter wat het kan verwachten. Als je kind al wat ouder is, kun je het ook betrekken bij het plannen van de vakantie. Maar kijk ook bij jongere kinderen of je je kind waar mogelijk inspraak kan geven. Welk(e) kleding en speelgoed gaan mee, is er favoriet broodbeleg dat van thuis meegenomen kan worden? Als je kind invloed heeft, geeft dat een gevoel van controle en veiligheid. Dit kan heimwee verminderen!

Tip 3: Let op je woorden

Heimwee heeft deels ook te maken met verwachtingen die je kind van iets heeft. Als ouder kun je deze verwachtingen (onbedoeld) beïnvloeden. Wanneer jij vooraf tegen je kind zegt ‘als het niet leuk is, kom ik je weer halen’, geef je eigenlijk de boodschap dat je zelf ook twijfelt of het wel leuk zal worden. Met deze boodschap in het geheugen, zal je kind bij de minste of geringste tegenslag direct gaan twijfelen of het wel moet blijven. Ook uitspraken als ‘ik hoop dat je deze keer geen last zult krijgen van heimwee’ zijn vaak goed bedoeld, maar werken averechts. Probeer in plaats daarvan naar je kind uit te stralen dat je zeker weet dat je kind het naar zijn of haar zin zal gaan hebben.

kind heimwee

Tip 4: Zorg voor vertrouwde spullen

Kinderen kunnen, wanneer ze van huis zijn, veel houvast hebben aan wat vertrouwde spullen van thuis. Een knuffel, speelgoed, maar soms ook een dekbedhoes of kussen, kan net voor dat beetje vertrouwdheid zorgen dat het kind nodig heeft om zich prettig te voelen. Wat vakantie betreft kan het in dit kader natuurlijk ook helpen om vaker naar dezelfde bestemming te gaan.

Tip 5: Oefening baart kunst

Juist als je kind gevoelig is voor verandering, kan het goed zijn om vaker te oefenen met van huis zijn. Begin klein en bouw het langzaam uit. Begin met je kind regelmatig alleen bij anderen over de vloer te laten komen. Breidt het uit met een nachtje ergens logeren en dan misschien een weekendje. Door je kind langzaam te laten wennen aan het steeds langer van huis zijn, kun je heimwee voorkomen.

Tip 6: Zorg dat je zelf relaxed bent

Omdat heimwee vaak juist in de eerst dagen van de vakantie het heftigst is, is het belangrijk dat juist op deze dagen zoveel mogelijk een ontspannen sfeer te creëren. Wanneer jullie als ouders zelf gestrest zijn, bijvoorbeeld door de reis of doordat de bestemming anders is dan verwacht, zal je kind dit aanvoelen en dit zal de heimwee versterken. Het is dan ook belangrijk de reis goed voor te bereiden, zodat jullie er zo ontspannen mogelijk aan kunnen beginnen!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.