5 TIPS VAN TEAM SOWHAT! OM MET JE KIND TE PRATEN OVER SEKS

In gesprek met Emmanuel, Charlene en Brandon
In gesprek met Emmanuel, Charlene en Brandonvan Team SOwhAt!

Samen met netwerkpartners op het gebied van seksualiteit en/of jongeren ontwierp het team van SOwhAt! een programma dat moet dienen als gespreksopener op het gebied van seksuele gezondheid in de breedste zin van het woord. We gingen in gesprek met het team over wat we zouden kunnen noemen ‘seksuele voorlichting 2.0’! In dit gesprek vroegen we hen ook naar een aantal tips voor ouders. Er werd hardop gebrainstormd en het resultaat daarvan lees je op deze tippagina!

Tip 1: Ken je rol als ouder en stem af op de band die jij hebt met je kind

In sommige ouder/kind-relaties kan het passen om uitgebreid te bespreken wat er tussen de lakens gebeurt. Maar als je als vader bij wijze van spreken al het schaamrood op de kaken krijgt als je dochter vraagt om een pak maandverband mee te nemen uit de supermarkt, dan is open het gesprek aangaan over seksualiteit wellicht een brug te ver. Dat zijn misschien twee uitersten, maar de kern is: kijk wat in jullie relatie past!

Tip 2: Wijs je kind op betrouwbare informatiebronnen

Dit geldt voor alle ouders, maar voor ouders en jongeren voor wie het lastig is samen in gesprek te gaan in het bijzonder. De website www.projectsowhat.nl is bijvoorbeeld een goede website waar jongeren betrouwbare informatie kunnen vinden over alles op het gebied van seksualiteit. Ook is het goed je kind te wijzen op het inloopspreekuur van de GGD en de mogelijkheid om anoniem te chatten via JouwGGD.nl.

Tip 3: Gebruik de actualiteit

Als je het gesprek wil aangaan, begin dan vooral niet met ‘toen ik jong was…’. Vaak biedt de actualiteit je hele mooie ingangen om het gesprek over dit thema te openen. Denk bijvoorbeeld aan ‘sexting’. Een thema dat tegenwoordig vaak in de media komt. Vraag je kind eens of dat in zijn of haar klas ook weleens gebeurt en wat het daarvan vindt. Of het dat zelf ook zou doen en waarom wel of niet?

Tip 4: Oordeel niet

Het is ook belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun toonzetting (niet te belerend!) en het feit dat je soms onbewust dingen kunt veroordelen. Stel je zit samen met je kind naar een tv-programma te kijken en er komt iets voorbij over sexting en jij zegt dan als ouder ‘dat doe je toch niet, dat is echt dom’. Dan gooi je de deur voor een open gesprek feitelijk al dicht. Als je kind dan later een negatieve ervaring zou krijgen met sexting, zal het dat niet meer zo snel met jou bespreken.

tips praten over seks

Tip 5: Denk nog eens terug aan hoe je zelf was en wat je zelf deed toen je jong was!

In plaats van met je vingertje te wijzen of te denken dat jouw kind altijd verstandig zal zijn, is het beter als ouder te zeggen: ‘we weten allemaal dat iedereen weleens onveilige seks heeft in the heat of the moment. Maar als dat gebeurt, is het wel belangrijk dat je…’. Bepaalde dingen kun je gewoon beter normaliseren dan verbieden! Dan ontstaat er ook ruimte om je kind te leren om in dergelijke situaties de juiste hulp te zoeken of te vragen. En dat is waar ‘verstandig vrijen’ wat ons betreft over gaat!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.