HOME-START: GELOVEN IN MENSEN

In gesprek met Mariëlla Bakker (Coördinator)
In gesprek met Mariëlla Bakker (Coördinator)en Elly (Vrijwilligster) bij Homestart Maastricht

Home-Start is een zeer laagdrempelige vorm van opvoedondersteuning, die volgend jaar 25 jaar wordt aangeboden in Maastricht! En sinds eind 2019 ook in verschillende Heuvelland-gemeenten! Het is een landelijk project dat opereert onder toezicht van Humanitas of een plaatselijke welzijnsinstelling, zoals dus in Maastricht bij Trajekt. Home-Start wordt aangeboden in 123 gemeenten in Nederland, en in 22 landen wereldwijd! Een succesformule dus, waar we graag meer over willen weten! Daarom gingen we in gesprek met Home-Start-coördinator Mariëlla Bakker (Trajekt) en Home-Start vrijwilligster Elly.

Ervaringsprofessionals

“Home-Start is er in Maastricht voor ouders met jonge kinderen (jonger dan 8 jaar), die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken, omdat ze in zwaar weer verkeren. Het unieke van Home-Start is dat we werken met vrijwilligers. We noemen ze ook wel ervaringsprofessionals”, lacht Mariëlla. Het zijn namelijk allemaal mensen met veel opvoedervaring én veel levenservaring. Elly knikt: “sommige dingen waar de ouders tegenaan lopen, heb ik zelf ook meegemaakt. Dat zeg ik dan ook tegen ze. Soms kan ik ze daarmee geruststellen, een andere keer kan ik ze advies geven vanuit mijn eigen ervaring…”

A gift of time

“Onze vrijwilligers zijn dus geen echte jeugdprofessionals. Het belangrijkste dat zij de gezinnen geven, is hun tijd. Juist dat maakt het zo laagdrempelig”, aldus Mariëlla. “Van mij hoeven ouders niks. Ik probeer ze wel de richting te wijzen, maar ik vind nergens wat van, ik ben er gewoon”, legt Elly uit. “Dat is bij andere professionals waar veel van deze ouders ook mee te maken hebben, wel anders.” Mariëlla: “En wat een groot verschil is, is dat onze vrijwilligers vooral ook kijken naar de dingen die wel goed gaan. Professionals zijn toch vaak getraind om te ‘screenen’ op risicofactoren en problemen. Wij gaan uit van wat mensen wel kunnen, hoe lastig ze het ook hebben. Daar zit ook de kracht van Home-Start. Je moet geloven in mensen en dat is wat onze vrijwilligers doen!”

                        “Je moet geloven in mensen en dat is wat onze vrijwilligers doen!”

Elke week anders

“Als ik nieuw kom in een gezin, dan ga ik zitten, drink een kop koffie, je praat wat, speelt wat met de kinderen, maakt een grapje samen. En na een paar keer win je langzaam het vertrouwen”, aldus Elly. “Ik ga één keer per week op bezoek bij het gezin en dan ben ik er minimaal anderhalf uur, maar het kan ook zo een halve dag zijn. En die tijd vul je in al naar gelang hetgeen er op dat moment speelt in het gezin. Het is dus elke week anders. Soms ga je mee naar een oudergesprek, soms ga je samen naar de speeltuin en een andere keer pas je een uurtje op de kinderen zodat de moeder even naar de tandarts kan, of op haar gemak boodschappen kan doen.”

Wegwijs

“Onze vrijwilligers blijven voor maximaal twee jaar aan een gezin verbonden. De ondersteuning is dus van tijdelijke aard en het is belangrijk dat ouders in die periode wegwijs worden gemaakt in het ‘doolhof’ van professionele instanties waar ze nadien terecht kunnen voor ondersteuning”, legt Mariëlla uit. “Het is dus niet de bedoeling dat onze vrijwilligers zelf gaan ondersteunen met bijvoorbeeld de administratie, maar dat ze hen de weg wijzen naar het wijkservicepunt. Als een vrijwilliger inschat dat er meer hulp nodig is, kan er ook vaak snel geschakeld worden binnen Trajekt.”

Deel van de familie

“Het is heel dankbaar werk”, vertelt Elly. “Je wordt als het ware een deel van het gezin of van de halve familie! Je wordt uitgenodigd voor de communie van de kinderen en verjaardagsfeestjes. Je voelt gewoon dat je welkom bent”. Mariëlla: “Wij laten de keuze aan de vrijwilliger of men daarop in gaat of niet. Wat we liever niet hebben, is dat de vrijwilligers hun eigen adresgegevens delen. Je weet immers nooit hoe dingen lopen…”

Gewoon!

“Wat dit werk mij brengt?” herhaalt Elly enigszins verbaasd de gestelde vraag. “Gewoon; het hoort bij mijn leven! De mensen, de kinderen. Er voor ze zijn. De contacten. Gewoon…”. Na even denken vult Elly aan: “en het geeft je heel veel meer levenservaring. Het relativeert ook. Als ik zie wat sommige mensen allemaal moeten meemaken, dan denk je ‘zo slecht heb ik het zelf nog niet’. Je ziet alle facetten van het leven, van de stad, van de mensen. Het verrijkt je. Ik moet me steeds weer aanpassen aan andere soorten mensen. Ik denk dat me dat ook wel fitter houdt, dan dat ik altijd maar thuis zou zitten. Het moet natuurlijk wel ook bij je passen. Ik heb er echt plezier aan! Mij zou je bijvoorbeeld geen kien-avond moeten laten organiseren!”, lacht Elly.

              “Je ziet alle facetten van het leven, van de stad, van de mensen. Het verrijkt je.” 

Kan jouw gezin een steuntje in de rug gebruiken?

Denk je na het lezen van dit verhaal dat Home-Start misschien ook wel iets zou kunnen zijn voor jou en je gezin? Mariëlla benadrukt in het interview dat er nauwelijks criteria zijn om in aanmerking te kunnen komen voor dit aanbod. Het belangrijkste is dat je in minimaal 1 kind hebt dat jonger is dan 8 jaar. Dus neem gerust eens vrijblijvend contact op voor meer informatie!

Mariëlla Bakker
043 – 763 00 40
mariella.bakker@trajekt.nl

Wanneer je bent aangemeld, volgt er een intake met Mariëlla. Daarin wordt jullie situatie en hulpvraag besproken. Vervolgens gaat Mariëlla op zoek naar een passende vrijwilliger. Home-Start heeft doorgaans geen wachtlijsten.

Interesse om vrijwilliger te worden?

Home-Start Maastricht telt momenteel zo’n 17 vrijwilligers, die samen zo’n 28 gezinnen bedienen. Er is nog ruimte voor een aantal nieuwe vrijwilligers. Heb je interesse? Neem dan contact op met Mariëlla Bakker.

Wanneer je je aanmeldt als vrijwilliger, volgt een intakegesprek met Mariëlla. Ook ga je een introductiecursus volgen, waarin je je de uitgangspunten van Home-Start eigen maakt. Omdat er steeds gezocht wordt naar de optimale match tussen een vrijwilliger en een gezin, kan het zijn dat je niet direct aan de slag kan in een gezin.

Wanneer je eenmaal gestart bent als vrijwilliger, neem je één keer in de 6 weken deel aan een intervisie met andere vrijwilligers, om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ook worden er 2 keer per jaar themabijeenkomsten georganiseerd in het kader van deskundigheidsbevordering. Verder wordt je opgenomen in een gezellige groep vrijwilligers die erg gemotiveerd is om de gezinnen van nu met jonge kinderen een luisterend oor te bieden!