5 TIPS OM MET JE PUBER TE PRATEN OVER HEFTIGE GEBEURTENISSEN IN HET NIEUWS

tips puber praten heftige gebeurtenissen nieuws

In het kader van hun identiteitsontwikkeling hebben pubers vaak een duidelijk mening over allerlei thema’s, waaronder ook het wereldnieuws. Vaak wordt deze mening sterk beïnvloed door wat ‘de groep’ waar hij of zij op dat moment deel van uitmaakt, ergens van vindt. Juist daarom is het goed om ook als ouder met je puber te praten over het wereldnieuws. Om feeling te houden met de belevingswereld van je kind en er indien nodig een alternatieve visie naast te kunnen zetten. Hoe je dat doet? Je leest het in deze tips!

Tip 1: Kijk samen naar het nieuws

Door samen naar het nieuws te kijken en goed te letten op de reacties die je kind geeft, krijg je een eerste indruk van de manier waarop je kind ertegenover staat. Zijn de opmerkingen die je puber maakt erg ongenuanceerd of agressief van aard? Of spreekt er eerder angst of bezorgdheid uit? Het biedt je hoe dan ook een mooie ingang om het gesprek aan te gaan!

Tip 2: Niet veroordelen, niet overtuigen!

Blijkt je puber een visie te hebben die afwijkt van je eigen normen en waarden, probeer deze dan niet direct te veroordelen. Daarmee gooi je de deur voor een gesprek immers dicht. Probeer je kind ook niet te overtuigen van je eigen visie. Ook dat werkt bij veel pubers namelijk averechts! Ga in plaats daarvan open en nieuwsgierig het gesprek aan. Vraag door op de statements die je kind maakt en probeer je kind daarmee aan het denken te zetten. Natuurlijk kun je ook je eigen visie delen. Maar doe dit dan met de intentie je kind een alternatieve visie aan te reiken, die het in overweging kan nemen. Verwacht niet dat je kind het direct met je eens wordt!

>> Lees ook: 10x niet zo handig om te doen in de communicatie met je puber!

Tip 3: Maak je kind kritisch

Voor veel pubers zijn social media de belangrijkste bron van nieuws. Juist bij deze nieuwsbron geldt echter dat niet alles wat geschreven wordt, waarheid is. Maak je puber daar bewust van! Sommige pubers vinden het ‘grappig’ of ‘stoer’ om naar extreme filmpjes te kijken en deze te delen met vrienden. Probeer ook daarbij je puber te wijzen op het feit dat hetgeen hij ‘voor de lol’ rondstuurt in feite onaanvaardbaar is. Hou daarbij tip 2 in je achterhoofd: niet veroordelen, niet overtuigen, enkel een alternatieve visie meegeven!

Tip 4: Maak gevoelens bespreekbaar

Voor sommige pubers is het lastig om hun kwetsbaarheid te tonen. Toch is het belangrijk wel bij deze kant van de medaille stil te staan. Juist ook bij de groep pubers die zich enkel met stoere taal uit laat over de gebeurtenissen. Wat vind je nu eigenlijk echt van wat er gebeurd is? Wat doet dat met je? Soms kan het helpen om als ouder zelf je kwetsbaarheid te laten zien, door uit te spreken dat je het beangstigend vindt en daarbij te benoemen waar je bang voor bent. Je kunt je kind dan vragen of hij dat herkent bij zichzelf en hoe hij daarmee omgaat. Of hoe het kan dat hij deze gevoelens helemaal niet heeft.

Tip 5: Voor gevoelige pubers

Heb jij een gevoelige puber? Dan kan het fijn zijn om ook een aantal positieve aspecten te benoemen. Sta bijvoorbeeld stil bij de hulpverleners die actief zijn en het goede werk dat zij doen. Of bij alle preventieve maatregelen die worden getroffen. Soms kan het ook steun bieden je te realiseren dat vrijwel alle mensen ter wereld, van de president tot de buurvrouw, hetzelfde gevoel ervaren. Kijk ook samen met je puber naar wat het kan doen om afleiding te zoeken als het er steeds aan moet denken. Of naar welke dingen kunnen helpen zich weer prettiger te gaan voelen als het zich angstig voelt. Voor de één helpt het om erover te praten, de ander schrijft of tekent het liever van zich af. Zoek iets wat bij jouw kind past!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.