DE ORTHOMOLECULAIRE VISIE OP VOEDING

Gastbijdrage van Stefanie Maas
Gastbijdrage van Stefanie MaasOrthomoleculair Voedingsdeskundige uit Vijlen

Even voorstellen

Hallo, mijn naam is Stefanie Maas en ik werk als orthomoleculair voedingsdeskundige in mijn praktijk De Groene Weg in Vijlen. Orthomoleculair, een hele mond vol… Eenvoudig gezegd is het een voedingsadvies, gebaseerd op het principe van het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Dus wanneer je elke cel, elk molecuul, in je lichaam van de juiste voedingstoffen voorziet, biedt je je lichaam de mogelijkheid om zichzelf elke dag weer te vernieuwen en zo optimaal gezond te zijn. Hiervoor is de juiste voeding van belang, eventueel aangevuld met hoogwaardige supplementen.

Ziekten vanuit orthomoleculair perspectief…

Veel typische ouderdomsziekten, maar ook andere chronische ziekten, zijn eigenlijk niets meer dan een opgebouwd tekort aan voedingsstoffen. Wanneer je je lichaam van de juiste voedingsstoffen voorziet, kun je veel klachten verminderen en kan de ziekte zelfs in zijn geheel verdwijnen. Dit standpunt is wat mijn werk zo interessant maakt, want je bestrijdt de ziekte niet met een medicijn (symptoombestrijding), maar je pakt de oorzaak aan. Zo is een hardnekkige longontsteking vaak een verborgen vitamine C gebrek. Een hooggedoseerde vitamine C zou dan ook goed ondersteunend kunnen werken naast de reguliere behandeling. Overleg dit uiteraard altijd met je behandelend arts.  Een ontsteking in je lichaam, waaronder ook artrose en reuma, kun je verhelpen met de goede vetten uit visolie in combinatie met een probiotica ter aanvulling van je goede darmflora. Zo is er voor elke klacht wel een geschikte voeding en een passend supplement te vinden.

Gezonde voeding

Maar wat is nu een gezonde voeding? Een goede basis is het uitgangspunt. Hierbij houd ik een verhouding van 80% gezond eten en 20% ongezond genieten aan, want af en toe ‘zondigen’ mag best. De gezonde basis bestaat uit onbewerkt en natuurlijk eten, liefst biologisch, waar je lichaam iets mee kan. Onze genen zijn nog lang niet aangepast aan onze moderne voeding, dus meer eten zoals vroeger is een goede leidraad. Als je overgrootmoeder het als eten zou hebben herkend, zit je goed! Denk hierbij aan elke dag veel groenten, het liefst ook tussendoor en 2 à 3 stuks fruit, bij voorkeur op een nuchtere maag. Als tussendoortje noten, zaden en gedroogd fruit. Kies bij je maaltijd bij voorkeur voor biologische dierlijke producten en voeg een eetlepel goede vetten aan je maaltijd toe. Als je daarnaast de ongeraffineerde suiker, slechte vetten en het fabrieksvoedsel laat staan, heb je een héél goed begin gemaakt.

Als moeder…

Als moeder van 3 jonge kinderen pas ik dit voedingspatroon in ons dagelijks leven toe. Bij ons thuis zijn de kinderen inmiddels helemaal gewend aan mama’s voedingspatroon en ze vinden het (meestal) erg lekker. Het grappige is dat mijn dochtertje van 10 jaar zelfs om gezonde voeding vraagt, omdat ze merkt dat ze daardoor minder ziek wordt en lekkerder in haar vel zit. Mijn middelste van 4 jaar heb ik lang van de suiker kunnen afhouden, maar hij zit nu in een fase dat hij de ‘verboden’ snoepjes juist wel erg interessant vindt. Soms best lastig, zeker omdat er op school gewoon snoep getrakteerd mag worden, maar over het algemeen zijn er gezonde en lekkere alternatieven waarmee ik hem kan afleiden. Mijn jongste van 10 maanden is gelukkig nog vrij gemakkelijk en eet braaf alles wat ik hem klaarmaak. Dat dit vooral gestoomde groenten en fruithapjes zijn, spreekt voor zich.

Als orthomoleculair voedingsdeskundige…

Als orthomoleculair voedingsdeskundige weet ik hoe belangrijk het is om opgroeiende kinderen een goede basis mee te geven waar ze hun leven lang profijt van hebben. Want juist jonge kinderen zijn afhankelijk van voldoende voedingsstoffen, niet alleen voor een gezond lichaam, maar ook voor gezonde hersenen. In mijn praktijk help ik ouders bij het maken van goede voedingskeuzes en bied ik hen leuke en gemakkelijke recepten aan. Ook het gezamenlijk opstellen van een gezond weekmenu is een mogelijkheid! Wanneer er specifieke klachten aanwezig zijn bij het kind, zoals leerproblemen, eczeem of astma bijvoorbeeld, geef ik een advies op maat. Vaak wordt de voeding ook voor kinderen met hoogwaardige supplementen aangevuld om een goed herstel te bespoedigen. Veel kinderen eten te weinig goede vetten, zoals olijfolie of omega 3 vetten uit visolie.

Het belang van vetten!

Deze ontstekingsremmende vetten zijn van cruciaal belang voor een goed functioneren van het zenuwstelsel en de communicatie tussen de cellen onderling. Ik heb gemerkt dat kinderen met ADHD of leerproblemen baat hebben bij suppletie met visolie. Daarbij is het natuurlijk goed om als ouder 1 à 2 keer per week een vette vis op het menu te zetten. Lukt dit niet dan is een goede visolie een uitkomst. Ook een handjevol ongezouten noten boordevol goede vetten is een goed idee. Kies gerust voor biologische roomboter in plaats van een sterk bewerkt product als margarine, omdat hier hele goede vetten inzitten en geen slechte transvetten zoals in de margarine. Een biologisch eitje van kippen die veel hebben bewogen en natuurlijk hebben gegeten, bied je kind ook een bron van goede vetten. Vroeger werden vetten gemeden uit angst voor overgewicht of hart- en vaatziekten, maar tegenwoordig is dat beeld gelukkig weer teruggedraaid en blijkt de vele suiker de veroorzaker van veel ellende te zijn. De vetten mogen weer en goede vetten zorgen voor een perfecte stofwisseling en een constanter humeur. Iets dat je direct op een positieve manier zult merken!

Intolerantie komt vaak voor!

Veel kinderen lopen rond met een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Vaak wordt dit niet herkend, omdat de symptomen niet zo opvallend zijn als bij een acute allergie. Bij een intolerantie reageert het kind milder en vertoont het klachten als druk gedrag, wisselende stemmingen of problemen met de ontlasting. Als ouder merk je dat je kind niet lekker in zijn vel zit, maar je weet niet goed waarom. Het is dan belangrijk om de voedingsstof waar je kind niet goed op reageert op te sporen en tijdelijk te vermijden. Een goede probiotica, eventueel aangevuld met een glutamine voor de darmwand, zal snel verbetering geven. Daarna kan je kind de voedingsstof weer langzaam in zijn eetpatroon integreren. Het is mooi om te zien hoe kinderen binnen korte tijd opknappen en weer goed gaan functioneren. Dat ze daardoor weer gelukkige kinderen worden geeft mij de grootste voldoening. Het feit dat gezonde voeding zo veel lichamelijke en geestelijke klachten laat verdwijnen, maakt kennis over goede voeding ontzettend waardevol. Neem gerust contact op voor meer informatie. Ik organiseer 1 keer per maand een workshop over wisselende onderwerpen op twee gezellige locaties in Valkenburg en Vijlen. Bij interesse, mail me gerust!

Met gezonde groet,

Stefanie Maas
Orthomoleculaire voedingsdeskundige
Voedingspraktijk De Groene Weg in Vijlen
natuurvoedingdegroeneweg@gmail.com
www.praktijkdegroeneweg.nl