7 TIPS VOOR VEILIG INTERNETGEBRUIK DOOR BASISSCHOOLKINDEREN

tips veilig internetgebruik basisschoolkinderen

Net zoals in de echte wereld, liggen er in de digitale wereld verschillende gevaren op de loer. Kinderen zijn zich niet altijd bewust van de risico’s die internet met zich meebrengt. Daarin heb jij als ouder een belangrijke rol. Door je kind bewust te maken van de risico’s van de digitale wereld, zal je kind deze gevaren wellicht eerder zien. Voor een overzicht van de meest voorkomende risico’s die kinderen online lopen, verwijzen we je graag naar het artikel: welke risico’s loopt mijn kind online? Wij geven je een aantal tips hoe je deze risico’s zoveel mogelijk kunt voorkomen. Zodat je kind veilig kan surfen!

Tip 1: Stel richtlijnen en regels op

Geef richtlijnen zodat je kind weet wat hij/zij wel en niet mag op internet. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over wat is toegestaan of juist niet met betrekking tot de volgende onderwerpen:

  • Zich registreren bij sociale netwerken of andere websites.
  • Online aankopen doen.
  • Muziek-, video- of programmabestanden downloaden.
  • Chatrooms op internet bezoeken.

Tip 2: Kies de juiste nickname

Er zijn verschillende sites waar kinderen zich moeten registreren om bijvoorbeeld spelletjes te kunnen spelen of chatten. Leg aan je kind uit dat het bij dat soort websites beter is om niet je voor- en achternaam te gebruiken. Ook het noemen van de leeftijd of het geboortejaar in de nickname wordt afgeraden (JustMe2007). Dit zou mensen met verkeerde bedoelingen kunnen aantrekken.

Tip 3: Deel geen wachtwoorden en vertrouwelijke informatie

Leg je kind uit dat het geen wachtwoorden deelt en geen persoonlijke informatie op internet plaatst. Voor een prijsvraag, het gratis toesturen van bepaalde dingen of het aanmaken van een account vragen websites soms persoonlijke gegevens. Bijvoorbeeld je adres en telefoonnummer. Druk je kind op het hart hier voorzichtig mee te zijn. In de ‘echte’ wereld geef je dit soort informatie toch ook niet zomaar aan iemand die je niet kent?

Tip 4: Maak je kind kritisch!

Leg je kind uit dat iedereen van alles op internet kan zetten. En dat dit betekent dat wat je op internet vindt, niet automatisch ‘waar’ is. Leer je kind kritisch te kijken naar informatie die het online vindt. Wie is de afzender? Dit is belangrijk als je kind online informatie gaat zoeken voor bijvoorbeeld een schoolwerkstuk. Daarnaast is het ook goed dat het kind weet dat het al klikkend ‘per ongeluk’ op een website met shockende informatie terecht kan komen. Geef je kind mee dat het, als dit gebeurt en het maakt indruk, zich niet hoeft te schamen om te vertellen wat het is tegengekomen.  

Tip 5: Scherm sociale netwerken af

Momenteel bestaat er geen aparte wet over de leeftijd waarop je als minderjarige een social account mag hebben. De meeste social media sites weigeren overigens kinderen onder de 13 jaar. Kinderen mogen zonder toestemming geen account aanmaken, maar dat kan vaak wel. Via de app OurPact is het mogelijk je sociale netwerken af te schermen met een wachtwoord. Via OurPact kunnen meerdere personen toegang hebben tot hun sociale netwerk en kunnen anderen (bijvoorbeeld je kinderen) de toegang worden ontzegt.

Tip 6: Stel SafeSearch in bij Google

Stel Google in op ‘veilig zoeken’: SafeSearch. Het beste is deze instelling te vergrendelen, zodat je kind het niet weer kan aanpassen. Op deze manier voorkom je dat je kind sites te zien krijgt die nog niet bij zijn of haar leeftijd passen. Denk aan sites waarop geweld, seks of grof taalgebruik te zien is.

Tip 7: Controleer regelmatig de geschiedenis

Door regelmatig de geschiedenis te controleren krijg je een goed beeld van de sites die je kind bezoekt. Zo kun je ook onderzoeken of bepaalde veiligheidsinstellingen zoals ‘ouderlijk toezicht’ en SafeSearch’ naar behoren werken. Vertel je kind gerust dat je de geschiedenis regelmatig controleert. Tref je iets vreemds aan, ga dan het gesprek aan.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.